Pietele petroliere sunt optimiste: reluarea activitatii in Statele Unite si in Europa va demara relansarea in economie, turism si, implicit, va creste cererea de titei. Efectul acestui optimism este cresterea inregistrata pe pietele Brent, unde barilul de petrol a ajuns la aproape 70 de dolari.
Este cel mai spectaculos salt pe care il inregistreaza barilul de titei in ultimele sapte saptamani. In Europa, aproape toate tarile se redeschid; se reia activitatea economica si se relaxeaza restrictiile. La fel peste Ocean. Reincep calatoriile, inclusiv cele turistice.
In acest context optimist, pretul barilului de titei urca. A ajuns la aproape 70 de dolari, desi situatia pandemica din India – al treilea mare importator de petrol din lume – e catastrofala. Potrivit estimarilor, in vara, titeiul va ajunge la 80 de dolari barilul. “Amploarea cererii pe termen scurt nu trebuie estimata. Volumul cererii va fi mai mare decat oferta” – e de parere un oficial de la Goldman Sachs. Alti investitori cred insa ca pretul maxim care va fi atins in lunile urmatoare nu va depasi 75 de dolari pe baril. “Aurul negru” si-a revenit in ultimele luni, dupa prabusirea preturilor, anul trecut, cand tot mapamondul a stat in loc din cauza COVID 19. Oricum, pe pietele petroliere revenirea la normal va avea loc in a doua jumatate a anului si la inceputul anului viitor, asta in pofida cresterii acelerate a barilului in ultimele saptamani. La inceputul lui iunie, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC – se va reuni, la nivel de ministri ai energiei, pentru a decide ce se intampla cu productia. In perioada carantinei de anul trecut, productia a fost mult redusa, pe fondul scaderii pretului barilului.
Anul trecut, investitiile in petrol si gaze au fost la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani: 350 de miliarde de dolari, iar acest sector isi va reveni mai greu.
M.Vasiliu