Proiectul de lege al guvernului referitor la ”legea 5G” a primit raport de admitere din partea comisiilor juridică, de apărare și de tehnologia informației din Camera Deputaților. Actul a fost adoptat în forma transmisă de guvern, fără a fi adoptat niciun amendament, cu majoritate de voturi, fiind înregistrate doar 6 abțineri. Legea consfințește astfel interdicția intrării Huawei la licitația pentru rețelele 5G pentru că este interzisă participarea unei entități a unui stat străin. Iar Huawei este o firmă controlată de statul comunist chinez.
Astfel, votul final în plenul Camerei Deputaților va fi dat, probabil, săptămâna viitoare. Proiectul va fi transmis apoi Senatului, care este Camera decizională.
Pas important către eliminarea chinezilor
Luna trecută, guvernul a aprobat, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
„Proiectul de lege promovat are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de Guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G”, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Bode.
Potrivit acestuia, „pe lângă oportunităţile tehnologice, economice şi sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale”.
„Avem nevoie de o abordare coordonată şi integrată a securităţii cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate şi este un partener de încredere la nivelul NATO şi UE, aspect recunoscut şi subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni şi Aliaţii noştri”, precizează Bode.