Germania dă 2 miliarde de euro pentru un computer cuantic

Germania a anunţat alocarea a două miliarde de euro pentru a construi un computer cuantic până în 2025, având în vedere ambiţia Franţei de a deveni una dintre ţările de frunte în această tehnologie menită să transforme industria IT.

Fondurile, în întregime de origine publică, sunt împărţite între Ministerul Cercetării care a primit 1,1 miliarde de euro şi Ministerul Economiei care a primit 878 de milioane de euro, anunţă două comunicate de presă separate.

”Obiectivul nostru este să construim un computer cuantic competitiv în Germania în următorii cinci ani şi să creăm un ecosistem asociat cu potenţiali utilizatori”, a declarat ministrul Cercetării, Anja Karliczek.

Este vorba despre ”crearea foarte rapidă a unei baze industriale care să pună în practică calculatoarele cuantice şi să le folosească potenţialul”, a subliniat, la rândul său, ministrul Economiei Peter Altmaier.

Relansare după pandemie

Agenţia spaţială germană, DLR, va primi 740 de milioane de euro, având ca foaie de parcurs să construiască parteneriate în industrie, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii, start-up-uri şi cercetare.

Vezi si:  Google va securiza mai multe site-urile pentru copiii de 13-18 ani

Aceste eforturi bugetare fac parte din pachetul de relansare în valoare de 130 de miliarde de euro stabilit în iunie 2020 de guvernul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel pentru a contracara şocul economic cauzat de pandemia de COVID-19.

Planul german include 50 de miliarde de euro pentru a dezvolta domenii precum inteligenţa artificială şi tehnologiile cuantice, într-o ţară în care industria reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul anual.

Comisia Europeană doreşte ca UE să dezvolte primul său computer cuantic până la finalul deceniului pentru a consolida suveranitatea tehnologică a Europei în faţa Chinei şi a SUA.

În acest context, o competiţie pare deja lansată între Germania şi Franţa, care a anunţat în ianuarie un plan naţional de investiţii de 1,8 miliarde de euro pe 5 ani în cuantică, cu ambiţia de a plasa Franţa în ”primele trei din lume” în această tehnologie.

Tehnologiile cuantice exploatează proprietăţile materiei la scara infinit de mică (atom, ion, foton, electron).

Vezi si:  Numai 3% dintre utilizatorii rețeleleor de socializare recunosc că au avut probleme la muncă

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *