Românii cumpără tot mai mult mașini ecologice

Vânzările de autoturisme ecologice noi s-au majorat cu aproape 40%, în primele două luni ale anului, faţă de acelaşi interval din 2020, până la 1.669 de unităţi, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Conform analizei de piaţă, ponderea autoturismelor electrice şi full hibride noi în totalul pieţei auto locale s-a dublat, de la 5,7% în ianuarie – februarie 2020, la 13,1%, în perioada similară din acest an.

Raportat la datele de la finele lunii februarie 2020, în primele două luni ale anului în curs cele mai multe achiziţii noi au fost consemnate în categoria autoturismelor full hibride, respectiv 1.144 de unităţi, în creştere cu 35,9%.

De asemenea, vânzările de autoturisme plug-in hybrid au crescut cu 83,6%, la 224 de unităţi, în timp ce modelele full electrice au înregistrat o majorare de 30,3%, până la 301 de exemplare.

Volkswagen, cea mai vândută marcă

Statistica APIA relevă faptul că, în topul celor mai comercializate autoturisme 100% electrice, conducea, în intervalul analizat, Volkswagen – cu 96 de unităţi, urmată de Peugeot, cu 34 de exemplare, BMW (27), Hyundai (21), Renault (20), Mini (18), Nissan, Opel şi Skoda (câte 12) şi smart (11).

Vezi si:  China investește în producția de baterii pentru mașini electrice

Totodată, cele mai multe autoturisme full hibride vândute în România au fost comercializate de: Toyota – cu 969 de unităţi, Hyundai (110), Ford (24), Lexus (18), Honda (11), Subaru (6), Renault (5) şi Kia (1).

În topul vânzărilor de autoturisme plug-in hybrid, suedezii de la Volvo erau detașați pe prima poziţie, cu 49 de unităţi vândute în România. Pe locurile următoare se află: germanii de la BMW – cu 40 de exemplare, cei de la Mercedes Benz (39), francezii de la Renault (24), japonezii de la Mitsubishi (15), americanii cu Ford şi apoi germanii cu Porsche (câte 9), englezii cu Mini (7), cehii cu Skoda (6) şi Hyundai (6).

Este evident că piața auto din România resimte o schimbare semnificativă în direcția achiziției de mașini ecologice, ceea ce nu este doar o tendință temporară, ci un pas natural și necesar în fața provocărilor actuale legate de mediu și sustenabilitate. Personal, am observat că această tranziție spre mașini ecologice aduce beneficii nu doar asupra calității vieții și mediului, dar și asupra economiei, stimulând dezvoltarea de tehnologii inovatoare și creația de locuri de muncă în sectorul auto. În plus, alegerea unei mașini ecologice poate fi o investiție în viitorul propriu și al generațiilor ce vor urma, educând totodată comunitatea despre importanța unor decizii responsabile. În viața de zi cu zi, acest pas către un transport mai prietenos cu mediul ne poate inspira să adoptăm și alte practici ecologice, transformându-ne treptat societatea într-una mai sustenabilă și armonioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *