Rusia si China, cei mai mari cumparatori de aur in 2022

Nu doar cele doua tari au cumparat masiv aur, ci si bancile centrale din multe tari, insa Rusia si China conduc plutonul.

Analistii sunt de parere ca Rusia si China vor sa-si diversifice rezervele si investesc mai mult in aur, in detrimentul dolarului american. World Gold Council, forul cu cea mai mare autoritate in privinta tranzactiilor cu aur, afirma ca anul trecut bancile centrale au cumparat cantitati de aur fara precedent in ultimii 55 de ani.

“Goana bancillor centrale dupa aur sugereaza ca actualul context geopolitic e de neincredere, indoiala si incertitudine” – e de parere Adrian Ash, expert BullionVault, citat de FT.

Ultima oara cand s-a mai inregistrat un asemenea volum de achizitii de aur a fost in 1967, cand bancile centrale europene au cumparat cantitati masive din SUA.

Datele arata ca institutiile financiare din toata lumea au cumparat 673 de tone de aur. Numai in ulltimul trimestru al anului trecut, bancile centrale au cumparatr 400 de tone de aur, cea mai mare cantitate cumparata trimestrial din ultimii 23 de ani.

Vezi si:  Cat de important este salariul minim in momentul solicitarii unor credite nebancare

Oficial, in ultimul trimestru, Turcia a cumparat cel mai mult aur : 31 de tone. Pe locul al doilea e Uzbekistan, cu 26 de tone. China afirma ca doar in noiembrie a cumparat 32 de tone, deci la nivelul intregului an cantitatea de aur cumparata de regimul de la Beijing e uriasa. Ca de fiecare data de-a lungul istoriei, guvernele (inclusiv cele democratice) prefera sa tina secrete achizitiile de aur. Nu neaga ca ar fi cumparat, insa nici nu dau cantitatile exacte.

Uncia de aur este in prezent 1800 de dolari, de la 1787, media lunii decembrie. Expertii spun ca si multe tari din Orientul Mijlociu cumpara aur, prin fonduri de investitii – semn ca increderea in dolarul american scade.

M.Vasiliu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *