Conform vicepresedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, sistemul de pensii private a avut parte de o evolutie mai mult decat pozitiva in prima jumatate a anului 2019. La aproape un deceniu de la infiintare, sistemul de pensii private dovedeste siguranta si soliditatea unei piete deosebit de mature, piata caracterizata de o valoare consistenta a activelor si o masa critica de participanti meniti sa asigure sustenabilitatea si stabilitatea sistemului pe termen lung.
Elocvente sunt in acest sens datele statistice menite sa ne dovedeasca evolutiile pozitive ale acestor fonduri din acest an. Este vorba despre 7,79 milioane de participanti, respectiv 53,21 miliarde de RON aflate in administrarea statului, o suma aflata in continua crestere, cu aproximativ 7% mai mult decat ultima luna a anului 2018 ceea ce reprezinta 5,5% din PIB-ul Romaniei.
In primul trimestru al anului 2019 au aderat (si au fost repartizate in mod aleatoriu) la fondurile de pensii private numai putin de 59,8 mii de persoane, procentul celor distribuiti in mod aleatoriu fiind in scadere, un lucru care denota o crestere a interesului fata de sistemul de pensii private la angajatii din tara noastra. In plus, a crescut si numarul de persoane care au aderat la fondurile de pensii facultative (in jur de 9500 de persoane).
In luna martie a anului 2019 valoarea medie a unui cont la fondurile de pensii administrate privat a fost de 7101, in crestere cu aproximativ 6,45% fata de luna decembrie a anului trecut.
Astfel, pentru mentinerea unui nivel apropiat de trai cu cel din perioada activa fiecare din nou ar trebui sa ia in considerare participarea la un fond de pensii facultative pe o perioada cat mai lunga de timp.