USA: amenda de 100 de milioane de dolari pentru una din principalele banci din Emirate

Una din principalele banci din Emiratele Arabe Unite, Mashreqbank, este nevoita sa plateasca suma de 100 de milioane de dolari penalitati Statelor Unite ale Americii din cauza ca a realizat viramente de peste 4 miliarde de dolari provenind din Sudan. Mashreqbank a acceptat sa plateasca 100 de milioane de dolari penalitati conform unui comunicat emis saptamana trecuta.

Despre ce este vorba mai exact?

Aceasta amenda se inscrie in cadrul unei actiuni comune, condusa impreuna cu departamentul american de Trezorerie si banca centrala americana (Fed). Ancheta a scos la iveala faptul ca Masreqbank a cerut angajatilor sa evite sa completeze unele campuri in mesajele de plata trimise intre banci pentru a ascunde elementul sudanez interzis in cadul acestor tranzactii. Astfel, tranzactiile nu au fost inghetate, cum ar fi trebuit ceea ce a facut ca banca Mashreqbank sa faca plati interzise care totalizeaza peste 4 miliarde de dolari intre 2005-2009.

Vezi si:  SUA investesc un miliard de dolari în proiecte în România și alte țări din Europa de Est

Sanctiunile instaurate de Washington inceand cu anul 1997 cereau ca institutiile financiare care opereaza in Statele Unite ale Americii sa se abtina sa trateze cu Sudan. Or, conform trezoreriei americane, sucursala londoneza a Bancii Mashreqbank a realizat numai putin de 1760 de plati interzise.

Mashreq London a efectuat astfel viramente in dolari, colaborand cu banci sudaneze, viramente in afara Statelor Unite ale Americii drept urmare, ceea ce inseamna ca nu este posibila identificarea originii acestor fonduri si, drept urmare, interzicerea operatiunilor, conform sanctiunilor in curs. Fed a cerut Mashreqbank sa inceteze cu actiunile ilegale si sa respecte sanctiunile prevazute de Washington. Institutia a scos la iveala politici si proceduri insuficiente pentru a garanta ca activitatile conduse in birourile din afara Statelor Unite ale Americii sunt conforme cu legile americane.

O amenda de numai putin de 40 de milioane de dolari a fost data bancii inca din anul 2018 de catre DFS, pentru vigilenta insuficienta cu privire la legile americane asupra spalarii de bani.

Vezi si:  ANPC a mai amendat opt bănci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *