Rezumat:
Deși mulți dintre copii acceptă cu ușurință ochelarii și îi consideră un accesoriu cool, se poate întâmpla ca tocmai micuțul tău să fie reticent față de această schimbare. Cum sănătatea nu e un lucru negociabil, ne-am gândit să îți punem la dispoziție câteva trucuri rapide pentru a-ți convinge copilul să poarte ochelarii care i-au fost prescriși.
Cum determini bebelușul să accepte ochelarii
În cazul bebelușilor, cu greu putem vorbi despre convingere, în adevaratul sens al cuvântului. Bebelușii sunt prea mici ca să înțeleagă explicațiile și, în cazul lor, acceptarea ochelarilor este o chestiune de obișnuință.
Înarmează-te cu o pereche de ochelari special concepuți pentru vârsta lui (moi, flexibili și cu bandă elastică pentru fixarea în poziția potrivită) și cu o jucărie nouă și atractivă, pune-i ochelarii și distrage-i atenția cu jucăria pentru a-l împiedica să tragă de ochelari. Pe măsură ce se obișnuiește cu senzația dată de purtarea ochelarilor, interesul pentru ramele acestora se va reduce.
Lasă copilul să probeze și să aleagă ramele care îi plac
Vizita la un medic oftalmolog sau la un specialist optometrist care lucrează în mod obișnuit cu copiii poate fi o experiență plăcută și amuzantă și e bine să o continui cu o vizită la magazinul de optică. Orice consilier se va bucura să îi prezinte raftul cu rame pentru copii, să îi răspundă la întrebări și să îl invite să probeze modelele care i se potivesc din punct de vedere al dimensiunilor, iar faptul că este tratat ca un adult îl va încânta pe cel mic.
Oferă-i libertatea de a-și alege ramele pe care și le dorește, chiar dacă, poate, nu ar fi fost și prima ta opțiune. Copilul este cel care le poartă și important este să i se porivească din punct de vedere al dimensiunilor și să îi placă. E mai bine să fie vedeta grupei datorită ramelor cu dinozauri care ție nu îți plac, decât să refuze să poarte ochelarii pentru că nu sunt pe gustul lui și nu îi consideră interesanți, nu-i așa?
Oricum, pe măsură ce crește, ramele vor trebui schimbate, deci nu vei fi obligată să suporți la nesfârșit modelul care a fost prima lui opțiune la 4 ani. Comandă rame ochelari de vedere Polaroid pentru copii, alese împreună cu cel mic, și va fi super încântat când va putea, în sfârșit, să se laude cu ele în grupul de prieteni.
Citiți povești cu eroi care poartă ochelari
Dacă juniorul este reticent față de ideea de a purta ochelari, poveștile și jocurile de rol îi pot fi de mare ajutor. Există o mulțime de povești pentru copii, concepute special pentru a-i ajuta să depășească unele momente dificile și stresante pentru ei (o vizită la stomatolog, pierderea unui animal de companie, vaccinul) și sigur vei găsi printre ele și povești cu eroi care poartă ochelari. În cazul în care copilul este destul de mare, Harry Potter este unul dintre cele mai la îndemână exemple despre cum poți fi cool cu ochelari.
Jocul de rol este o altă modalitate interesantă de a-l ajuta pe copil să se obișnuiască cu ideea. În plus, în jocul de rol puteți pretinde că ochelarii au puteri magice, despre care doar voi știți.
Explică, folosind un atlas, de ce e nevoie să poarte ochelari
Majoritatea copiilor sunt foarte înțelegători, odată ce li se explică, pe înțelesul lor, de ce e nevoie să facă anumite lucruri – în acest caz, să poarte ochelari. Un atlas de anatomie ar utea să te ajute să îi explici cum se formează imaginea pe retină, cum se întâmplă lucrurile în cazul lui și cum îl ajută ochelarii să vadă mai bine sau să își corecteze vederea, tocmai ca să nu trebuiască să poarte ochelari și mai târziu.
Dacă ai un copil foarte interesat de zona aceasta de știință, va fi fascinat să testeze, ca bonus, felul în care văd animalele, în funcție de specie. Da, există cărți speciale care îți vorbesc despre asta!
Ai o atitudine pozitivă despre purtarea ochelarilor
Să afli că juniorul tău are o problemă de vedere și este obligat să poarte ochelari nu e o veste bună, iar majoritatea părinților intră imediat în panică și adoptă o atitudine vinovată sau plină de milă, pe care copilul o percepe imediat. Iar dacă mami e atât de supărată în legătură cu ideea că el va purta ochelari, cum ar putea fi el mai bucuros?
Lucrează mai întâi cu tine însăți și convinge-te că ochelarii nu sunt un capăt de lume. Există probleme mult mai grave, iar copilul tău este norocos să aibă lângă el un părinte atent, care a identificat problema și face tot ce se poate pentru a o rezolva. Abia după ce atitudinea ta față de ochelari va deveni pozitivă, te poți aștepta de la copil să îi accepte și el.
Ochelarii sunt, adeseori, un instrument de tratament în cazul copiilor. Multe dintre problemele de vedere care impun folosirea ochelarilor la vârste mici se pot corecta complet. Pentru restul, există din ce în ce mai multe variante terapeutice. Păstrează o atitudine relaxată, iar copilului tău îi va fi mai ușor să accepte ochelarii.