Spre un salariu minim la nivel UE ? Avans important in negocieri

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns  la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care sa asigure un nivel de trai decent, dar suma nu va fi aceeasi in toate tarile.

Este inca un acord preliminar, care va trebui aprobat in mod formal de toate institutiile UE. In octombrie 2020, Comisia Europeana a deschis suita negocierilor cu o propunere privind adoptarea unor reguli comune  pentru conceptul de salariu minim, dar nu intra in discutie o anumita suma. Comisia afirma ca prin adoptarea acestui principiu se vor reduce inegalitatile salariale si saracia celor care, totusi, au un loc de munca.

“Uniunea Europeana isi indeplineste promisiunile. Noile reguli privind salariul minim vor proteja demnitatea muncii si vor asigura rasplata pentru munca” – afirma presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Textul convenit preliminar prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde exista deja salarii minime. In aceste cazuri, se va impune o transparenta sporita a modalitatii de stabilire a salariului minim si se va facilita cresterea acestuia. Potrivit Parlamentului European, tarile UE trebuie sa stabileasca daca regulile nationale privind salariul minim sunt suficiente pentru a asigura un nivel de trai decent.  De asemenea, tarile UE vor fi obligate sa instituie un sistem de aplicare a salariului minim, inclusiv monitorizari, controale si inspectii in teren pentru a descoperi cazurile de abuz, ore suplimentare neplatite sau alte situatii care sunt in defavoarea salariatilor.  Conform acordului, guvernele pot aplica si valori de referinta, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

In Uniunea Europeana sunt 6 tari unde nu exista salariul minim : Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia. Acestea nu sunt obligate sa introduca noile norme UE, daca vor fi adoptate.

La nivel comunitar, exista discrepante serioase privind nivelul salariul minim. Anul trecut, acesta varia intre 332 de euro in Bulgaria si 2202 euro in Luxemburg.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *