Băncile suedeze, puse să acopere costurile crizei

Băncile din Suedia se pregătesc de o nouă luptă cu Guvernul, în încercarea de a bloca o propunere care vizează în mod expres industria financiară pentru o taxă suplimentară, transmite Bloomberg.

Guvernul de coaliţie format din social democraţi şi verzi şi-a exprimat de mult timp intenţia de a introduce o taxă pe bănci, care în opinia sa reprezintă un risc mai mare la adresa stabilităţii economice decât alte industrii.

„Am văzut cum o criză financiară ne-a costat enorm astfel că nu este nerezonabil ca băncile să contribuie şi ele”, a declarat marţi ministrul Finanţelor din Suedia, Asa Lindhagen. Potrivit acesteia, există puţine indicii că industria bancară nu îşi permite o nouă taxă. „În mod clar, băncilor le merge foarte bine. Nu este ca şi cum ar fi într-o situaţie dificilă”, a adăugat Asa Lindhagen.

Finanțiștii vor să riposteze

Însă industria financiară din Suedia se pregăteşte de ripostă. Luni, Asociaţia bancherilor din Suedia a criticat ultima propunere a Guvernului, care potrivit Asociaţiei încalcă legislaţia Uniunii Europene. De asemenea, Asociaţia a prezentat o serie de analize care arată că o nouă taxă ar afecta stabilitatea financiară.

Vezi si:  Google Pay a fost lansat în România

În replică, premierul Stefan Lofven a folosit Facebook-ul pentru a-şi exprima hotărârea de a merge mai departe, indiferent de nemulţumirile băncilor. Această industrie reprezintă „risc potenţial la adresa economiei” care „îi poate costa mari sume de bani pe contribuabili”. De aceea, are sens ca băncile să plătească taxe mai mari. În consecinţă, „în 2022, vom introduce o nouă taxă pe bănci”, a anunţat premierul suedez.

Ideea unei taxe pe bănci este vehiculată de mai mulţi ani. Însă în 2020 Guvernul de la Stockholm a fost nevoit să regândească o propunere anterioară, care risca să intre în contradicţie cu legislaţia UE privind ajutoarele de stat, pe fondul semnelor de întrebare cu privire la motivaţia care a stat în spatele propunerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *