Cromatica este întotdeauna importantă atunci când ne amenajăm locuința, iar baia nu face nici ea excepție. Chiar dacă aceasta este mai mică nu înseamnă că posibilitățile de decorare sunt limitate, ci din contră poți mixa culori și texturi diferite indiferent de mărimea acesteia.
Cum le alegem?
Una dintre cele mai dificile hotărâri în renovarea băii este fără îndoială stabilirea nuanței predominante. Ai posibilitatea să verifici combinațiile optime prin consultarea unui catalog pentru culori prin care să le vizualizezi și să le poți îmbina după bunul plac. O altă opțiune este să mergi pe metoda clasică și să alături maxim trei variante pe care să le distribui în diferite proporții. Te asiguri în acest fel că va reieși un amestec controlat și echilibrat în armonie cu celelalte elementele din încăpere.
Culorile populare în amenajarea unei băi
- Alb
Albul rămâne cea mai sigură și mai comună alegere dacă vorbim de designul spațiilor sanitare. Oferă luminozitate, o senzație de curățenie și iluzia unui loc mai mare prin efectul de profunzime pe care îl redă.
- Negru
Deși pot părea greu de asortat și de folosit, tonurile închise sunt o cale interesantă de a pune în valoare chiar și o baie mai mică. Condiția este să folosești mai multe corpuri de iluminat și să le plasezi strategic pentru o iluminare corespunzătoare.
- Bej
Cromatica neutră este în mare vogă acest an, în ciuda texturilor strălucitoare prezente până acum în tendințe. Se asociază foarte bine cu alb sau tonuri îndrăznețe de verde-măr ori roz-aprins pentru un efect energizant și diferit. Și nuanțele neutre se îmbină cu succes între ele, iar o variantă este asocierea de alb cu gri ce transformă baia într-un spațiu elegant, clasic și relaxant. Un accent deosebit îl obții prin inserarea unor texturi cu model de genul marmurei sau dacă montezi o pardoseală de lemn natural.
- Albastru deschis
Toate tipurile de albastru se vor folosi intens anul acesta dacă vorbim despre designul băilor. În funcție de estetica pe care o vrei, culorile puternice vor construi o imagine luminoasă îndrăzneață și vibantă. Nuanțele mai calde ne vor duce cu gândul în schimb la calm și relaxare. Albastrul se combină bine cu alb, bej, gri sau mov și îl poți integra nu numai prin vopsirea pereților, ci și prin mobilierul de baie.
Cum alegi cromatica pentru baie ?
În primul rând, gusturile și personalitatea ta sunt cele mai importante aspecte de care să ții seama când te hotărăști să îți amenajezi locuința, indiferent de camera în cauză. În funcție de aceste lucruri, ai libertatea de a opta pentru note neutre și calde sau din contră, unele puternice care trădează o personalitate vibrantă și energică. Nu trebuie să fugi de culori intense dacă acestea sunt pe gustul tău doar fiindcă ai senzația că nu se vor integra într-un loc poate prea mic sau întunecos. Cu corpuri de iluminat amplasate în colțurile potrivite și elemente decorative în tonuri deschise ai garanția că întregul ansamblu va arăta perfect.
Adaugă obiecte colorate
Dulapurile de baie în culori vii formează un punct central mai ales când nu dispui de un loc mare și nu ai libertatea de a accesoriza foarte mult baia. Accentele metalice calde, care nu emană o strălucire puternică sunt în mare vogă în acest an. În această categorie intră corpurile de iluminat, bateriile de lavoar, de cadă, diferite suporturi cu rol igienic, ramele oglinzilor sau ale tablourilor. De asemenea, accesorizarea se poate face și prin obiecte mai mici, în nuanțe puternice precum prosoape, lumânări ori diverse produse de îngrijire care înfrumusețează armonios orice loc.
Dacă amenajezi o baie în această perioadă, fii îndrăzneață atunci când alegi culorile și accesoriile ce o compun pentru a obține un efect wow!