Alte două companii ies de pe piața rusă

Electrolux, cel mai mare producător european de electrocasnice, a anunţat vineri că a decis să iasă de pe piaţa rusă şi va vinde afacerea din această ţară conducerii locale, transmite Reuters.

„Electrolux nu are activităţi de producţie în Rusia şi nu va furniza electrocasnice companiei din această ţară”, a anunţat într-un comunicat firma suedeză. În urma tranzacţiei, Electrolux va înregistra pierderi de aproximativ 350 milioane coroane suedeze (32,55 milioane dolari) în trimestrul trei din 2022.

Vânzările Electrolux din Rusia au reprezentat anul trecut 1,6% din vânzările grupului.

Separat, compania energetică norvegiană Equinor a anunţat vineri că a finalizat ieşirea de pe piaţa rusă, respectându-şi promisiunea făcută după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Este prima ieşire ordonată, completă, din Rusia a unei companii internaţionale de petrol şi gaze, în contextul sporirii presiunilor asupra firmelor globale, cum ar fi TotalEnergies şi ExxonMobil.

În martie, Equinor a informat că nu va mai tranzacţiona petrol rusesc, iar în mai a ieşit din societăţile sale mixte din Rusia şi le-a transferat companiei ruse de stat Rosneft, partenerul său de mult timp.

Vezi si:  Germania reactivează centralele pe cărbune

De atunci, Equinor a rămas cu un singur activ scos la vânzare, zăcământul petrolier arctic Kharyaga din regiunea arctică, operat de firma rusă Zarubezhneft, unde partener e grupul francez TotalEnergies.

„Equinor poate acum confirma ieşirea completă din proiectul Kharyaga, compania nu mai are active sau proiecte în Rusia”, a anunţat într-un comunicat firma norvegiană.

Kremlinul a acuzat joi Uniunea Europeană că impune bariere operaţiunilor companiei ruse Gazprom, în condiţiile în care exporturile ruseşti de gaze scad, iar gazoductul Nord Stream 1 este închis în perioada 31 august – 3 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *