Biroul, indiferent ca este cel de acasa sau cel de la munca, este spatiul in care iti petreci o buna parte din zi. Indiferent care este activitatea prestata, daca aceasta implica munca de birou, cel mai probabil elementele care compun acest birou sunt un scaun, un birou calculator, un dulap pentru documente si mici accesorii.
Desi toate aceste elemente exista in orice incapere de birou, nu toate incaperile sunt la fel. Unele sunt mai eficiente, mai confortabile si mai placute din punct de vedere vizual, in timp ce altele sunt reci si neprimitoare.
Pentru cei care doresc un birou perfect, cei de la furnissa.ro au venit cu o serie de sfaturi.
Mobilierul de birou, extrem de important
Un prim pas pentru amenajarea biroului corect este alegerea unui mobilier de birou de buna calitate. Cele mai importante elemente sunt biroul si scaunul, deoarece sunt cele cu care se intra in contact direct.
Biroul trebuie sa fie suficient de mare pentru a asigura tot spatiul de lucru necesar, trebuie sa aiba spatii de depozitare si sa aiba o inaltime potrivita cu scaunul ales.
Scaunul trebuie sa asigure un suport foarte bun pentru intregul corp si sa fie confortabil, chiar si in momentele in care este folosit pentru mai multe ore.
Pe langa cele doua elemente, sunt necesare si corpuri de depozitare, unde libertatea de alegere este destul de mare. Se poate opta pentru birouri mai mari, cu spatii de depozitare incluse, pentru rafturi, dulapuri sau diverse sertare.
Lumina, esentiala pentru o productivitate cat mai mare
Amplasarea biroului trebuie sa fie cat mai aproape de o sursa naturala de lumina. Se pare ca lumina naturala sporeste productivitatea.
Daca lumina naturala nu este posibila, se pot adauga cateva tablouri mari, cu peisaje placute si se poate apela la iluminatul artificial.
Iluminatul artificial este indispensabil chiar si intr-un birou scaldat in lumina naturala, deoarece exista persoane care lucreaza noaptea.
Este bine sa se opteze pentru cat mai multa lumina din lateral (lampi, spoturi, etc) si sa se evite pozitionarea monitorului de la calculator direct in raza de lumina, pentru a nu se crea reflexe obositoare pentru ochi.
Culorile predominante
Nu in ultimul rand, conteaza culorile care predomina in birou. Foarte multi oameni pun mare pret pe culori, deoarece acestea pot sa aiba impact asupra starii de spirit si pot spori productivitatea.
In salile in care sunt mai multe birouri, culoarea predominanta trebuie sa fie roz, deoarece elimina starea de stres. Galbenul este, de asemenea, o culoare potrivita, deoarece este asociata cu optimismul.
Cei care doresc sa stimuleze creativitatea insa, pot opta pentru verde. Albastrul este o alta nuanta potrivita, deoarece reuseste sa contribuie la nivelul de concentrare.
Desi toate culorile pot aduce un plus, este bine sa nu se combine intre ele. Cele mai eficiente birouri au maxim 3 culori vizibile: una predominanta, una de contrast si una de detaliu.
Amenajarea corecta a biroului poate sa aiba un impact pozitiv asupra celor care lucreaza in el si poate sa aduca procente in plus in eficienta la locul de munca.