Americanii umbla la rezerva strategica de petrol pentru a calma preturile

Presedintele Joe Biden a anuntat ca disponibilizeaza 50 de milioane de barili de petrol din rezerva strategica, pentru a incerca sa calmeze pretul la benzina. E un gest fara precedent, facut in coordonare cu China, Japonia, India, Coreea de Sud si Marea Britanie.

Marii consumatori mondiali de petrol incearca sa controleze preturile la produsele petroliere, care au luat-o razna. Atat SUA, cat si Europa si Asia se confrunta cu explozia preturilor la benzina.  Din cantitatea totala, 32 de milioane de barili vor fi pusi la dispozitie de U.S. Strategic Petroleum Reserve sub forma unui sistem de schimburi, pe parcursul urmatoarelor luni. Restul de 18 milioane de barili vor fi pur si simplu vanduti pe piata in regim accelerat.

“Pretul benzinei a ajuns la niveluri record in Europa si Asia. In Franta galonul costa 7 dolari. In Japonia, 5,50 dolari – mai mult ca niciodata in ultimii ani. E o drama cand pretul benzinei urca asa de mult. In SUA, in medie, alonul e 3,40 dolari,” – a declarat presedintele Joe Biden. Seful executivului american a explicat ca scumpirea galopanta benzinei e provocata de refuzul tarilor producatoare de petrol de a-si adapta productia la cerere. Oferta fiind redusa, comparativ cu cererea, preturile au urcat la un nivel urias.

Vezi si:  România poate deveni un lider european al turismului dentar

E cea mai mare operatiune de acest gen. In 2011, in timpul conflictului din Libia, americanii au scos de la rezerva strategica o cantitate mai mica. La fel, in 1991, cand, in timpul campaniei militare Furtuna in Desert, SUA au recurs la 33,75 de milioane de barili de petrol din rezerva strategica.

Ce fac ceilalti mari consumatori de petrol

India scoate pe piata 5 milioane de barili de petrol din rezerva strategica. Deocamdata, China nu precizeaza cu ce cantitate va contribui la calmarea pietelor, dar potrivit unor surse ar fi vorba de o cantitate mica, pana in 15 milioane de barili. Coreea de Sud inca nu a anuntat cat disponibilizeaza pentru piata, iar in cazul Japoniei e vorba despre 5 milioane de barili de titei. Marea Britanie e si in aceasta schema coordonata, dar se pare ca scoate din rezerva strategica sub 5 milioane de barili.

OPEC nu priveste cu ochi buni

Prin majorarea ofertei de petrol, SUA si ceilalti mari consumatori spera sa provoace o scadere automata a cotatiilor si sa pună presiune pe tarile producătoare din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol. Tratativele de a convinge OPEC sa-si mareasca productia au ramas fara rezultat.

Vezi si:  Care este impactul Coronavirus asupra macroeconomiei?

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *