Perioada coronavirusului a provocat o creştere fără precedent a atacurilor cibernetice, în special asupra domeniului sănătăţii şi asupra domeniului financiar, a declarat, joi, directorul Institutului pentru Studii de Politici Cibernetice CyBureau, Tal Pavel, în timpul conferinţei internaţionale „Coronavirus şi spaţiul cibernetic: un an de schimbări şi de provocări”.
„Anul 2020 a adus o varietate foarte mare de schimbări, de provocări şi de ameninţări, în urma pandemiei de Covid-19. Pandemia a zguduit existenţa oamenilor şi şi-a lăsat amprenta asupra lor, creând valuri de şoc în multe domenii. Ca efect al pandemiei, cele mai multe ţări au impus carantine, restricţii de mişcare, distanţare socială, toate acestea alături de schimbarea către un mod de lucru de la distanţă. Toate acestea au adus provocări multiple în ceea ce priveşte securitatea informaţiei. Perioada coronavirusului a provocat o creştere fără precedent a atacurilor cibernetice. În primele luni ale anului 2020 am fost martorii unei creşteri extraordinare a numărului de atacuri cibernetice legate de coronavirus, împotriva unui număr mare de domenii, dar care în principal au ţintit domeniul sănătăţii şi domeniul financiar”, a afirmat Tal Pavel.
Directorul firmei CyBureau a apreciat că în urma crizei coronavirusului este necesară o nouă abordare asupra confidenţialităţii informaţiilor.
„Pentru viitor, va trebui să schimbăm unele dintre lucrurile şi definiţiile din viaţa de zi cu zi. Lucruri precum confidenţialitatea, anonimitatea, secretul. Poate că toate datele noastre ar trebui să fie la liber. Dacă stăm să ne gândim la toate fisurile de securitate, toate pierderile de informaţii care au avut loc, probabil că datele tuturor deja au fost accesate de alţii. Aşa că ce rost mai are confidenţialitatea? Nici măcar nu vorbesc de puterea enormă a giganţilor, a motoarelor de căutare şi a social media, ci doar de informaţiile care sunt contorizate şi stocate. Întreba cineva acum câţiva ani ce se va întâmpla dacă domnul Zuckerberg ar decide să candideze pentru preşedinţia SUA: întâi, ar avea enorme resurse, iar în al doilea rând, ar avea la dispoziţie cantităţi enorme de informaţii private. Vedem deci care e frica cea mare în aceste zile, când foarte puţini actori ţin în mâinile lor aceste cantităţi masive de informaţii despre noi. Cealaltă parte a ecuaţiei este faptul că toate aceste informaţii despre noi vor ajunge în mâna oricui. Toate aceste informaţii vor fi accesate de alţii”, a afirmat Tal Pavel.