Aurul inchide anul cu cea mai buna performanta din ultimii 20 de ani

Ce urmeaza pentru aur ? Analistii spun ca totul tine de o dinamica impredictibila, legata de relansarea economiei globale si de sanatatea dolarului american.

Pentru aur, 2020 a fost cel mai bun an din ultimele doua decenii. Tranzactiile futures pentru luna februarie 2021 s-au incheiat la 1.893, 40 dolari SUA pe uncia troy. Asadar, aurul a incheiat anul cu o valoarea mai mare cu 24 la suta, cea mai ridicata din 2010 pana acum.

Aurul a urcat fulminant dupa debutul pandemiei: in august ajunsese la 2.069,50 dolari uncia. Apoi a intrat in regresie, pe fondul sperantelor legate de revitalizarea economiei mondiale, secatuita de restrictiile provocate de COVI 19 si de instabilitatea financiara care a urmat lockdown-ul din primavara. Starea de nervozitate de pe piete i-a facut atunci pe investitori sa cumpere aur in cantitati uriase, tinand cont ca e o valoare fara riscuri, comparativ cu actiunile de pe bursa.

In aceste conditii, majoritatea investitorilor cred ca aurul va continua sa castige teren in 2021, dar intr-un ritm mai moderat, intrucat perspectivele economice se imbunatatesc, iar vaccinul anti COVID da omenirii speranta ca se va reveni cat de cat de la normal. Sunt si investitori care cred ca pretul metalului galben va scadea si va ajunge in jur de 1600 de dolari uncia.

Vezi si:  Aurul și dolarul, la cote istorice

Argintul, pret record in ultimii 20 de ani

Si argintul a inregistrat cresteri spectaculoase in 2020 si a terminat anul in jurul valorii de 26 de dolari uncia. In privinta argintului, investitorii sunt unanimi: pretul va continua sa creasca in 2021, tinand cont ca argintul se foloseste la scara larga in industrie, de la electronice, la panouri solare.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *