Banca Nationala a Elvetiei este nevoita sa mentina ratele negative ale dobanzilor si sa fie pregatita pentru a interveni la momentul oportun pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale.
In plus, Jean Studer, seful Consiliului SNB a cerut de curand protejarea independentei a institutiei avertizand faptul ca orice presiune politica nu face decat sa afecteze capacitatea de a proteja interesele Elvetiei.
Chiar daca in ultima perioada, ultimele luni mai exact, activitatea economica pe plan mondial a cam incetinit, cresterea economiei elvetiene ar trebui totusi sa accelereze putin dupa stagnarea care s-a inregistrat in semestrul 2 din anul 2018.
Insa perspectivele cu privire la inflatia din anii 2019 si 2020 se atenueaza iar situatia de pe pietele valutare si financiare ramane mai degraba una fragila, tinandu-se cont de evolutiile economice dar si de incertitudinile politice din anumite tari. Presedintele SNB a dat asigurari ca pana la urma ratele dobanzilor in Elvetia urmeaza sa revina in cel mai scurt timp pe un teritoriu pozitiv insa nu se stie cu exactitate cand se va intampla acest lucru.
Abandonarea ratelor negative ale dobanzilor in acest moment urmeaza sa afecteze intr-un mod semnificativ economia din Elvetia, ar sporti atractivitatea francului si ar duce la majorarea somajului si la ducerea inflatiei pe un teritoriu negativ. Pentru mentinerea sub control a evolutiei francului, SNB se foloseste de ratele negative ale dobanzilor si de interventie pe pietele valutare. SNB a decis sa pastreze intervalul de variatie a ratei dobanzi Libor pe trei luni intre minus 1,25% si minus 0,25% adica in linie cu estimarile analistilor. In plus, rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB s-a pastrat la minus 0,75%.