Desi a fost unul dintre primele active care s-au prabusit atunci cand bancile centrale au inceput sa inaspreasca tonul in contextul inflatiei, Bitcoin a dat dovada de o rezistenta interesanta in ultimele saptamani.
La fel ca toate activele riscante, Bitcoin a suferit o corectie foarte puternica, mai intai pe masura ce bancile centrale si-au inasprit strategia, apoi pe masura ce ratele dobanzilor au crescut. Au existat, de asemenea, lovituri frontale din cauza cresterii dolarului american.
Spargerea bulei post-Covid pe fondul unei politici monetare mai dure si falimentul ulterior al gigantului FTX au dus la prabusirea Bitcoin de la 69.000 de dolari la aproape 15.000 de dolari in doar cateva luni, ceea ce reprezinta o scadere de 77%. Cu alte cuvinte, a fost echivalentul exploziei bulei dotcom de la inceputul anilor 2000.
Bitcoin si-a revenit apoi in prima jumatate a anului, la fel ca bursele, inainte de a intra intr-o faza de consolidare de tip „range”, adica in interiorul unui canal orizontal a carui limita inferioara se afla la 25.000 de dolari si a carui limita superioara este in zona de 31.000 de dolari.
Ceea ce este interesant este ca Bitcoin nu a fost deloc afectat de noua crestere a randamentelor obligatiunilor din ultimele saptamani, in timp ce bursele, de exemplu, au fost afectate destul de puternic. Acelasi lucru este valabil si pentru dolar, care a crescut din vara: Bitcoin este relativ neafectat.
Aceasta rezilienta in fata unui mediu nefavorabil al ratelor dobanzilor si al dolarului este in mod clar demna de remarcat, mai ales ca industria inca asteapta mult dorita validare a primelor ETF-uri Bitcoin spot de catre SEC, autoritatea de reglementare din SUA.
SEC nu a dat inca unda verde pentru emiterea acestui tip de produs financiar, dar faptul ca inca nu a facut apel la Curtea Federala impotriva unei hotarari judecatoresti care i-a fost potrivnica in disputa cu Grayscale Investments, sugereaza ca usa este inca deschisa pentru validarea ETF-urilor Bitcoin spot. Reamintim ca Grayscale Investments a depus o cerere de transformare a produsului sau emblematic, Grayscale Bitcoin Trust, intr-un ETF Bitcoin cash. Aceasta cerere a fost refuzata de SEC, dar SEC a pierdut procesul in instanta. Scaderea semnificativa a volatilitatii Bitcoin din ultimele luni este, de asemenea, un argument puternic in favoarea emiterii de ETF-uri Bitcoin. Scopul acestui tip de produs pentru emitenti este de a capta o parte din economii, iar sarcina este mai usoara daca volatilitatea este limitata. Volatilitatea ii atrage pe speculatori, dar poate avea tendinta de a-i respinge pe cei care economisesc si care cauta instrumente de investitii mai linistite, cum ar fi planurile de economii pentru pensionare.
Revenirea la partea superioara a canalului de consolidare pentru Bitcoin nu este neaparat un semnal imediat al unui drum ascendente, iar consolidarea ar putea continua in aceasta zona inca o perioada de timp, dar aceasta configuratie pare sa pledeze in favoarea unei noi cresteri a preturilor in viitorul apropiat. Tinta tehnica pentru o depasire a intervalului de consolidare este de 37.000 de dolari, cu 26 la suta mai mare decat nivelurile actuale, urmata de 42.000 de dolari.
M.Vasiliu