Macroeconomia si microeconomia sunt 2 termeni folositi foarte des, care fac obiectul unor studii numeroase. Dar, uneori, acesti termeni se folosesc fara sa se stie despre ce este vorba in realitate. Iar domeniul de studiu este unul foarte vast.
Microeconomia, tine in general, de deciziile luate de un individ sau de o firma, in timp ce macroeconomia tine de deciziile unei tari sau ale unui guvern.
Microeconomia se ocupa cu studierea deciziilor luate de catre particulari si de catre intreprinderi, atunci cand vine vorba despre alocarea de resurse si de preturi pentru bunuri si servicii. Acest lucru implica si taxele si reglementarile impuse de guvern. Microeconomia se concentreaza pe cerere si pe oferta. Dar si pe alti factori care determina nivelul preturilor observate in economie.
Macroeconomia este un domeniu al economiei care se ocupa cu studierea comportamentului economiei in ansamblul sau, nu legat doar de o anumita firma. Dar si al industriilor si economiei sub toate formele lor. Abordeaza toate fenomenele ce pot afecta ansamblul economiei, cum ar fi PIB-ul si cum poate sa fie acesta afectat de evolutia somajului, a veniturilor nationale, a nivelului de dezvoltare sau de cresteriii preturilor. De exemplu, macroeconomia poate studia efectele diminuarii sau cresterii exporturilor in conturile unei tari si cum PIB-ul poate sa fie afectat de nivelul de somaj.
Chiar daca aceste doua domenii par complet diferite, ele sunt in realitate, interdependente si complementare, de exemplu, o marire a inflatiei- un efect macreconomic, poate sa duca la marirea preturilor la materiile prime pentru firme si poate influenta la randul sau, pretul produsului final facturat pentru public.
Pe scurt, microeconomia incearca sa inteleaga alegerile oamenilor si felul in care sunt afectate resursele, in timp ce macroeconomia incearca sa raspunda la unele intrebari precum « Care ar trebui sa fie nivelul inflatiei » sau « Ce poate stimula cresterea economica »?