Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (1)

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (1)Cu totii visam la momentul in care vom avea primul nostru apartament pe care il vom decora si amenaja dupa bunul plac. Acest apartament ni-l imaginam avand o suprafata mare, cat mai multe camere bine compartimentate, suficiente bai, eventual si o terasa.

Bineinteles ca si zona in care este amplasat apartamentul, constituie un criteriu important in alegerea acestuia.

In ultimii ani apartamentele de vanzare in Bucuresti au prins un avant foarte mare pe piata imobiliara, clientii dorindu-si cu precadere zone rezidentiale, zone cu mult spatiu verde care sa ii scoata din atmosfera gri pe care o ofera zilnic Capitala.

Diferentele de preturi in functie de zona

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (4)Fie ca vorbim despre centrul Bucurestiului sau zona luxoasa de Nord a capitalei, fie ca vorbim de periferie, pentru fiecare zona din “micul Paris”, cumparatorii scot din buzunar o alta suma de bani atunci cand vine vorba de cumpararea unui apartament.

Conform site-urilor de specialitate, cei care isi cumpara apartamente in Bucuresti ajung sa plateasca si 2.800 Euro pe metru patrat pentru locuintele din zona Kiseleff-Aviatorilor. O alta zona luxoasa pe care foarte multi cetateni o prefera este zona Herastrau-Nord unde acestia ajung sa scoata din buzunare aproximativ 2.500 Euro pe metru patrat comparativ cu 2.200 Euro pe metru patrat pentru zona Dorobanti-Floreasca.

La capatul opus se numara cartierele unde apartamentele de vanzare au un pret considerabil mai mic pe metru patrat, si anume cartiere precum Rahova (825 Euro/mp), Berceni ( 940 Euro/mp), Militari ( 950 Euro/mp) si Drumul Taberei (970 Euro/mp).

Apartamente noi VS Apartamente vechi

O alta dilema pe care o au adesea cei care isi doresc sa isi cumpere un apartament in Capitala, este alegerea imobilului in functie de vechimea blocului in care acesta se afla. Fie ca vorbim de blocurile construite inainte de cutremurul din ’77, blocuri construite dupa cutremur sau blocurile recent ridicate de catre dezvoltatori, parerile sunt impartite.

Vezi si:  O casa obisnuita din Hong Kong costa numai putin de 1,2 milioane de dolari

Mai jos sunt prezentate principalele avantaje si dezavantaje ale celor doua categorii de apartamente.

Apartamente NOIApartamente VECHI
AvantajeDezavantajeAvantajeDezavantaje
Centrala termica propriePret de achizitie mai ridicatPret de achizitie mai micDepind de furnizorii de caldura
Loc de parcare inclusPozitionare de regula la periferiePozitionarea in zona centralaLipsa loc de parcare
Instalatii sanitare noiMai putine facilitatiAcces facil la mijloace de transport in comunNecesita renovari

Cum se construieste in prezent comparativ cu perioada de dinainte de ’89?

Specialistii sustin ca in prezent se construieste mai bine decat se facea inainte de ’89.

Faptul ca blocurile vechi sunt mult mai rezistente este doar un mit. Iar afirmatia ca blocurile acelea au rezistat la un cutremur masiv are doar un sambure de adevar, pentru ca acel cutremur a slabit rezistenta locuintelor.

Avantajul major al blocurilor noi este reprezentat de materialele de constructie actuale, cu o rezistenta de trei ori mai mare decat a celor utilizate in trecut .

Poti testa daca dezvoltatorul respecta normele in vigoare cerandu-i „cartea tehnica” a blocului. Daca nu o are, inseamna ca nu a primit toate aprobarile.

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (3)

Ce sa verifici inainte sa cumperi un apartament

Daca esti in cautarea unui apartament, randurile de mai jos cu siguranta te vor ajuta sa faci alegerea cea mai potrivita in functie de nevoile personale.

Vezi si:  Sectorul imobiliar va fi mai sarac dupa Covid-19

Tipul de locuinta potrivit atat pentru prezent cat si pentru viitor

Alege noul apartament in functie de cati membri numara familia ta in prezent, insa nu exclude posibilitatea de a iti mari familia in viitor. Cel mai recomandat este sa iei in considerare daca in viitorul apropiat iti doresti copii sau mai multa intimitate.

Numarul camerelor

Living si dormitor? Sau poate living, doua dormitoare si un dressing? Tu stii cel mai bine de cat spatiu ai nevoie pentru a-ti satisface nevoia de intimitate si totodata nevoia de libertate.

Nu uita totusi sa iei in calcul si o terasa/ balcon. In ultima jumatate a anului, din cauza Pandemiei de Sars-Cov-2, au crescut cerintele pentru apartamentele care au si terasa.

Decomandat sau Semidecomandat?

Apartamentul decomandat este apartamentul in care intri dintr-un hol in fiecare camera, fara comunicare intre ele. Acestea sunt apartamentele cele mai cautate, oferind cel mai mare grad de intimitate.

In apartamentul semidecomandat trecerea se face dintr-o camera in cealalta, acest lucru fiind perfect pentru persoanele care vor sa foloseasca camera de zi  pe post de camera de relaxare sau birou.

Finisajele

Exista apartamentele la alb, care au finisajele gata facute insa nu sunt mobilate. Un apartament la alb iti permite sa alegi finisajele fix pe gustul tau.

Mai exista si alte tipuri de apartamente, cum ar fi : apartamentele la rosu, la gri sau la cheie.

Alte facilitati incluse

Avand in vedere problema locurilor de parcare cu care se confrunta zi de zi Capitala, un lucru foarte important de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi un apartament este locul de parcare.

Vezi si:  Costuri mai mari pentru locuințe

Unele imobile au incluse in pret si 1 sau 2 locuri de parcare, lucru benefic pentru cei care au un autoturism personal, deoarece nu vor mai avea niciodata intrebarea “eu unde imi parchez masina?”

Alte detalii la care trebuie sa fii atent

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (2)Pe langa cele de mai sus, alte lucruri la care ar trebui sa fii atent sunt: cum se prezinta in mod general zona in care este situata locuinta, daca exista spatii verzi, magazine sau supermarket-uri, gradinite/scoli, mijloace de transport in comun sau alte facilitati.

Acestea fiind spuse, stim cu totii ca pentru a-ti cumpara un apartament care sa fie fix asa cum il visezi, e nevoie de foarte multa rabdare si timp disponibil pentru a cauta si a merge la vizionari.

Sper ca tot ceea ce am scris sa  fie de ajutor pentru momentul in care  vei decide sa iti achizitionezi  un apartament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *