Cererea de asistenta macro-financiara a fost inaitnata Bruxelles-ului de guvernul de la Chisinau. Potrivit deciziei Comisiei Europene, 30 de milioane de euro vor fi sub forma unor granturi, iar 120 de milioane de euro sub forma unor imprumuturi pe termen mediu, in conditii financiare favorabile.
Comisia Europeana precizeaza ca doreste sa sustina in continuare Moldova, mai ales in aceasta perioada de turbulente economice. “In paralel cu noul program FMI pentru Republica Moldova, asistenta macro-financiara din partea Uniunii Europene va ajuta economia Republicii Moldova in urmatorii doi ani” – a declarat Paolo Gentiloni, comisar european pentru Economie. Totusi, autoritatile de la Chisinau au de rezolvat o serie de probleme, pentru a primi acesti bani; in primul rand, trebuie sa impulsioneze lupta anti-coruptie.
Noul program de asistenta macro-financiara destinat Republicii Moldova se adauga altor doua, prin care Uniunea Europeana a acordat Moldovei 160 de milioane de euro, din 2017 pana in prezent.
Problemele Republicii Moldova, vazute de la Bruxelles
Comisia Europeana precizeaza ca Republica Moldova continua sa se confrunte cu o serie de probleme, mai ales legate de lupta impotriva coruptiei si guvernanta. Aceste fenomene au contribuit la slabirea sistemului fiscal in ultimii ani. Banii de la Bruxelles, potrivit Programului de Asistenta Macro-Financiara, vor veni numai daca autoritatile de la Chisinau fac progrese pentru rezolvarea acestor probleme: lupta impotriva coruptiei, statul de drept, securitatea energetica. Guvernul de la Chisinau s-a angajat, atat in fata Bruxelles-ului, cat si in fata Fondului Monetar International, ca va realiza progrese pentru a combate aceste probleme presante, care franeaza dezvoltarea economica a Republicii Moldova.
“Aceasta finantare va fi conditionata de indeplinirea angajamentelor menite sa contracareze problemele cele mai presante care afecteaza dezvoltarea economica a Moldovei” – atrage atentia comisarul european pentru Economie.
M.Vasiliu