Economia Romaniei incetineste in 2022, va fi o crestere de doar 2,6 la suta

Comisia Europeana a publicat previziunile economice de primavara. Potrivit capitolului dedicat Romaniei, la inceputul lui 2022, deci inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina, economia romaneasca dadea semne de fragilizare.

Motivul principal este ca la sfarsitul lui 2021, inflatia ridicata redusese deja puterea de cumparare si consumul privat. Tendinta a fost agravata de izbucnirea razboiului din Ucraina, care a dus la cresterea accentuata a inflatiei, la descurajarea investitorilor si la blocaje in lantul de aprovizionare.

Este prima estimare cuprinzatoare a costurilor economice ale razboiului din Ucraina pentru cele 19 tari din zona euro si cele 27 de state membre UE.

Estimarea Comisiei legata de Romania s-a injumatatit

Pentru 2022, Comisia Europeana a redus la jumatate estimarile privind cresterea economica a Romaniei. Aceasta ar urma sa fie de 2,6 la suta, tinand cont ca inflatia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afecteaza increderea in economie, lanturile de aprovizionare si investitiile. In luna februarie, inainte de invazia rusa din Ucraina, Comisia estimasse ca economia Romaniei va inregistra un avans de 4,2 la suta in acest an.

Cresterea economica a Romaniei se va accelera usor in 2023, odata cu, se spera, scaderea inflatiei. Potrivit estimarilor de la Bruxelles, somajul in Romania va fi in jur de 5,5 la suta, preturile vor continua sa creasca accelerat in acest an, urmand sa intervina un fenomen treptate de calmare de-abia anul viitor. Deficitul va ajunge la 7,5 la suta din PIB in 2022.

Inflatie record in Romania

Cresterea masiva a tarifelor la energie la sfarsitul lui 2021 are efecte in componentele de baza ale inflatiei, cum ar fi alimentele procesate, serviciile si marfurile industriale. Aceasta tendinta va fi agravata de noi cresteri la energie si la anumite alimente si marfuri, in contextul razboiului din Ucraina. Inflatia de baza va ajunge la 8,9 la suta in 2022.

Situatia la nivel european

Va fi inflatie record si la nivelul Uniunii Europene, arata prognoza de primavara. Atat in UE cat si in zona euro, cresterea reala a PIB ar urma sa fie de 2,7 la suta in acest an, semnificativ mai mica decat avansul de 4 procente prognozat in luna februarie, inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *