Cum iti planifici bugetul de vacanta

pedestrians-918471_640

pedestrians-918471_640Vacanta este momentul cel mai asteptat de intreaga familie, iar ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa mearga ceva rau si sa-ti dea peste cap toate planurile. Pentru a evita astfel de situatii, planurile de vacanta trebuie puse la punct cu minutiozitate, cu doua-trei luni inainte de a porni la drum.

Bugetul este unul din elementele principale, iar de planificarea cheltuielilor depinde, in mare masura, reusita unei vacante. Daca, deja, ai inceput sa iti faci planuri pentru urmatoarea calatorie, iti oferim cateva sfaturi utile despre cum sa iti planifici bugetul.

Stabileste-ti itinerariul cu luni inainte

Primul pas in planificarea bugetului este stabilirea destinatiilor. In functie de acestea, stabileste un itinerariu si alege ruta optima, astfel incat sa nu pierzi mult timp pe drum si sa cheltuiesti, in plus, pe transport. E bine sa faci din vreme acest lucru, pentru a avea timp sa strangi banii necesari si sa faci eventuale modificari, daca iti schimbi, partial, planurile.

Vezi si:  Cum sa te muti rapid si usor cu ajutorul unor profesionisti

Fa-ti rezervarile din timp

Odata ce itinerariul de vacanta este batut in cuie, e momentul sa cauti cele mai bune oferte de transport si cazare. Nu lasa asta pe ultimul moment, pentru ca risti sa nu mai gasesti locuri, iar atunci, toate planurile iti vor fi date peste cap. In plus, facand rezervarile cu luni bune inainte, ai sanse mari sa platesti mai putin si, astfel, vei economisi bani. Nu in ultimul rand, incepand cat mai devreme acest demers, ai mai mult timp la dispozitie pentru a cauta reduceri sau oferte speciale.

Pune bani deoparte

O modalitate eficienta de a gestiona bugetul pentru vacanta este crearea unui cont special in care sa pui bani, periodic. Nu este nevoie sa-ti deschizi cont la banca pentru asta, ci, pur si simplu, sa pui bani deoparte, tot timpul anului. De exemplu, la fiecare salariu poti „rupe” o suma pe care s-o adaugi la contul pentru vacanta si de care sa nu te atingi decat pentru cheltuieli legate strict de concediu. Ideal ar fi sa pui deoparte intre 5% si 15% din venitul lunar, asta si in functie de costul vacantei.

Vezi si:  Cu Facebook Shops, reteaua sociala “ataca” sectorul e-commerce

Banii de distractie

Distractia si relaxarea sunt scopurile principale cand pleci in vacanta, insa, din pacate,  nici acestea nu sunt gratis. Dupa ce ai planuit cheltuielile administrative, fa o estimare a sumelor pe care le vei cheltui zilnic. Desigur, nu poti calcula „la virgula”, dar trebuie sa te incadrezi in anumite limite, pentru a fi sigur ca iti vor ajunge banii si nu te vei trezi lefter la mijlocul sejurului.

Cheltuieli neprevazute

Ca orice buget alcatuit responsabil, si bugetul pentru vacanta trebui sa contina o sectiune de cheltuieli neprevazute. Fie ca vei gasi niste oferte de nerefuzat intr-un magazin, fie ca vor aparea anumite probleme, este bine sa ai la dispozitie o suma in plus fata de costul total al vacantei. De asemenea, se poate intampla ca o astfel de cheltuiala neprevazuta sa apara in ultimul moment  si chiar sa-ti strice definitiv planurile. Intr-o astfel de situatie, poti face rost rapid de banii de care ai nevoie apeland la o casa de amanet. Spre exemplu, poti merge la oricare dintre casele Midas Amanet in Bucuresti, deschise in toate sectoarele, si vei obtine usor suma de care ai nevoie.

Vezi si:  Tatuaje color - de la istoria primitiva pana la prezentul modern si luxuriant

Mai trebuie sa mai tii cont de faptul ca vacantele in grup sunt mai ieftine decat cele petrecute pe cont propriu. Cazarea si transportul te vor costa mai putin atunci cand sumele se impart la mai multe persoane. Prin urmare, nu e o idee rea sa iti aduni gasca sau prietenii de familie pentru a petrece, impreuna, vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *