Dot Anvelope – Ce inseamna?

6c64a982-4cd0-4ec0-987e-d36faa1f5f6eDOT anvelope – Ce inseamna? Cum poti determina varsta anvelopelor tale prin intermediul marcajului DOT? Ai auzit multe despre el, dar nu stii exact ce inseamna?

DOT este data constructorului, care indica saptamana sau anul fabricatiei anvelopelor. DOT este o abreviere de la Departement of Transportation, un marcaj prezent pe flancul anvelopei. Un marcaj care iti permite sa afli cand a fost fabricata anvelopa si sa afli ce varsta are. La care vei fi mai atent, cu siguranta data viitoare cand vei alege jante si anvelope auto de la Vadrexim.

DOT anvelope – Ce inseamna?

Daca te uiti cu atentie la fiecare anvelopa, vei vedea o multime de litere si de cifre. Chiar daca par o insiruire fara rost sau par derutante, in realitate, este vorba despre informatii utile. Cauta un numar care incepe cu literele DOT urmate de o serie care are intre 10 ai 12 caractere. Acest lucru iti va indica mai multe informatii – saptamana, anul si locul unde au fost fabricate anvelopele.

Vezi si:  Programul rabla in Romania 2019

Data de fabricare corespunde cu ultimele patru cifre ale codului DOT. Primele doua cifre reprezinta saptamana de fabricare si ultimele doua anul. De exemplu, daca ultimele patru cifre ale codului DOT sunt 4015, asta inseamna ca anvelopele au fost fabricate in a 40-a saptamana a anului 2015. Un lucru destul de simplu. Nu?

Cand o anvelopa este prea veche? Anvelopele se pot degrada odata cu trecerea timpului. Uleiurile si produsele chimice prezente in cauciucuri incep sa se evapore sau sa se descompuna din cauza expunerii la razele UV. Cauciucurile incep sa isi piarda din suplete si incep sa se fisureze la suprafata, structura devenind din ce in ce mai fragila. Nu este vorba despre o scadere lejera a performantei, ci de o pierdere toala a performantei.

Este foarte important de stiut deci ca de la o anumita varsta, dupa cinci ani mai ales, este foarte important sa se schimbe anvelopele, chiar daca martorul anvelopelor nu prezinta semne de uzura.

Atentie insa, deoarece anvelopele incep sa imbatraneasca de cand sunt montate pe masini si nu de cand sunt iesite din fabrica. Daca sunt depozitate in mod corespunzator si nu sunt supuse presiunii sau variatiilor de temperatura isi pot mentine performantele pentru mai mult timp.

Vezi si:  Porsche Taycan 4S – gama se mareste cu o noua versiune

Nokian Tyres chiar a ales sa faca unele teste si a stabilit astfel ca un an in depozitare echivaleaza cu trei saptamani de utilizare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *