Liderii europeni vorbesc neincetat de reducerea dependentei fata de China in privinta lanturilor de aprovizionare, dar realitatea e alta. Nu sunt multi fabricanti care sa renunte la productia sau materialele provenind din China.
Multe companii europene spun ca liderii de la Bruxelles sunt rupti de realitate si ca, in teren situatia sta cu totul diferit. Bloomberg da exemplul unei firme de incaltaminte din Italia, al carei patron a declarat ca ii este imposibil sa rupa legaturile cu China. “Muncitorii chinezi sunt mai priceputi la pantofii sport. Aici, in Italia, costurile de productie sunt cu 75 la suta mai mari decat in China“ – afirma presedintele companiei Baldini, fondata de familia lui in 1910. Pentru a fabrica pantofi de sport, celebra companie e, practic, dependenta, de o fabrica din regiunea Shenzhen, din China. In aceasta situatie, sunt multi producatori europeni de diverse marfuri, de la cele mai banale, pana la aparatura sofisticata.
Solutia ar fi reducerea costurilor de munca
Operatorii economici spun ca principala solutie este reducerea drastica a impozitelor si a costurilor de munca din Europa. Potrivit unor sondaje, peste 85 la suta dintre companiile europene nu au de gand sa se mute din China sau sa isi reduca nivelul colaborarii cu firmele chinezesti.
China controleaza, practic, livrarile in toata lumea
Pandemia a fost alarma care i-a mai trezit pe europeni in privinta dependentei fata de China. Practic, fara produsele din China, aproape tot globul s-a vazut paralizat, inclusiv in sectoare cheie, cum e cel farmaceutic. China produce aproximativ 40 la suta din ingredientele farmaceutice active folosite in toata lumea.
Toata lumea e de acord ca europenii trebuie sa se aprovizioneze din zone mai apropiate. Marocul pare a fi noua stea in materie de relocare a productiei unor companii europene, dar, aminteste Bloomberg, si in interiorul Uniunii Europene sunt posibilitati, de exemplu Romania, Polonia sau Portugalia.
M.Vasiliui