Euro si dolarul au ajuns la paritate, pentru prima data in 6 saptamani

Moneda euro a revenit miercuri la paritate cu dolarul, pentru prima data de la mijlocul lunii septembrie. In cursul diminetii de 26 octombrie, cursul era de 1 euro pentru 1,0008 USD.

Datele slabe privind evolutia pietei imobiliare din SUA si usoara depreciere a monedei, precum si posibilitatea unor noi masuri de inasprire a politicii monetare a Bancii Centrale Europene – BCE – au facut ca euro sa ajunga la paritate cu dolarul, ba chiar sa-l depaseasca putin.

De asemenea, lira sterlina a continuat sa se aprecieze, dupa ce noul premier de la Londra, Rishi Sunak, a reusit sa calmeze pietele financiare dupa dezastrul provocat de predecesoarea lui, Liz Truss, a carei politica fiscala a prabusit lira la cel mai scazut nivel din istorie.

Moneda euro s-a apreciat in dimineata zilei de 26 octombrie cu 0,49 la suta, pana la 1,0015 dolari, profitand de o diminuare temporara a ingrijorarilor cu privire la energie si de asteptarile privind o noua majorare a dobanzii in Europa – explica expertii.

Vezi si:  Banca Centrala Europeana – BCE - a decis mentinerea dobanzilor

Investitorii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) sa anunte in zilele urmatoare o noua majorare a dobanzii de referinta cu 0,75 puncte de baza, ceea ce ar trebui sa sustina cursul de schimb al monedei unice. BCE a majorat deja, de doua ori, costul creditului in zona euro, cu 0,50 puncte de baza in luna iulie si cu 0,75 puncte de baza in septembrie.

Potrivit indicatorilor economici, scaderea economica din zona euro s-a accelerat in octombrie, in sectorul privat, iar recesiunea bate la usa.

Finantistii sunt de parere ca este putin probabil ca zona euro sa poata evita recesiunea, insa datorita temperaturilor ridicate si a scaderii semnificative a preturilor la energie, in special la gaze naturale, e posibila o relaxare pe termen scurt. Dar pe termen lung, tabloul e sumbru: din cauza crizei energetice din Europa, puterea de cumparare a consumatorilor s-a erodat.

M.Vasiliu

Observând cum euro a ajuns în paritate cu dolarul, reflectăm asupra fragilității și instinctivității piețelor globale. În ciuda acestei reveniri temporare, este clar că redresarea economică a zonei euro rămâne incertă pe termen lung. Acest context ne îndeamnă să fim precauți și adaptabili în gestionarea finanțelor personale, apelând la diversificarea investițiilor și observând atent semnalele economice și politice pentru a proteja valoarea economiilor. Experiența ne arată că, în vremuri de instabilitate, flexibilitatea și informarea constantă sunt cheile care ne permit să navigăm prin provocările economice cu mai multă încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *