Exploatarea gazelor din Marea Neagră începe în noiembrie

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe în noiembrie extragerea gazelor naturale din proiectul românesc offshore de 600 de milioane de dolari, a anunţat marţi directorul Mark Beacom la un seminar pe teme de energie, adăugând că progresele suplimentare depind de renunţarea la taxele contestate (Legea offshore), transmite Reuters.

Taxele suplimentare la proiectele offshore sunt ultimele rămăşiţe ale restricţiilor de export, plafoanele tarifare şi impozitele introduse în urmă cu doi ani de precedentul guvern de centru-stânga. Modificarea legislaţiei a afectat producătorii de gaze, care au în ultimul deceniu au cheltuit miliarde de dolari pentru a pregăti extragerea gazelor naturale din offshore-ul românesc al Mării Negre, scrie Reuters.

Criticii au avertizat că oportunitatea României de a-şi accesa rezervele offshore – care ar putea diversifica aprovizionarea cu gaze în regiune şi ar ajuta România să renunţe la cărbune, în linie cu obiectivele UE – se reduce.

Vezi si:  British Airways se gândește să își vândă sediul central

Un proiect perfect

BSOG, controlată de firma de private equity Carlyle Group LP, a mers mai departe cu proiectul său de a extrage un nivel estimat de zece miliarde metri cubi de gaze, sperând că noul Guvern de centru dreapta va elimina taxa înainte de noiembrie.

„Avem acest proiect perfect, extrem de apreciat de UE”. Proiectul BSOG are o durată de viaţă de 10-15 ani iar în jurul infrastructurii sale ar putea fi dezvoltate proiecte de energie regenerabilă, a declarat Mark Beacom.

Costurile cu transportul gazelor din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea creşte cu 25-30%, întrucât investiţia în gazoductul BRUA trebuie amortizată, iar conducta riscă să rămână una goală în următoarea perioadă, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost ministru de resort.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *