Comisia Europeana amendeaza gigantul Apple cu o amenda gigant: 1,8 miliarde euro

Bruxelles-ul considera ca uriasa firma americana se face vinovata de practici competitive neloiale in serviciul de streaming muzical, Apple Music.

Mai exact, Comisia Europeana a stabilit ca Apple incalca normele comunitare fiindca nu le permite clientilor sa aleaga un alt provider de servicii muzicale din afara platformei sale App Store. Comisarul European pentru concurenta, Margarethe Vestager, considera ca utilizatorii europeni ai dispozitivelor Apple nu pot alege liber unde, cum si la preturi sa achizitioneze abonamente de streaming muzical. Amenda este inedita, prin amploarea ei: 1,8 miliarde euro (1,9 miliarde dolari). Apple a criticat decizia Bruxelles-ului si a anuntat ca va contesta amenda in justitie.

Spotify i-a „pârât” la UE pe cei de la Apple

Amenda a fost aplicata în urma unei plangeri depuse la Comisia Europeana de catre Spotify, platforma suedeza de muzica online. Spotify a depus o plangere la Bruxelles cu privire la practicile gigantului californian, sustinand ca metodele acestuia nu garanteaza libertatea de alegere pentru consumatori sau un mediu echitabil pentru dezvoltatorii de aplicatii. Investigatia a început în 2020, iar acum Comisia Europeana a dat dreptate Spotify.

Vezi si:  Gazprom Germania ar putea fi naționalizată

Utilizatorii isi pot face abonament doar pentru propriul serviciu Apple de streaming muzical, Apple Music, prin aplicaţia Music a sistemului iOS.

Executivul european a stabilit ca, timp de aproximativ zece ani, Apple a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata distribuției de aplicații de streaming de muzică prin intermediul App Store. Au fost aduse dovezi ca grupul american a aplicat restrictii pentru a impiedica dezvoltatorii de aplicatii să ofere clienților iPhone și iPad alternative mai ieftine, Apple favorizându-și propriul serviciu AppleMusic.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *