Google va investi un miliard de euro în Germania

william-hook-9e9PD9blAto-unsplash(2)

william-hook-9e9PD9blAto-unsplash(2)Grupul american Google a anunţat marţi că va investi un miliard de euro în Germania, până în 2030, în infrastructuri de tip „cloud” şi energiile regenerabile necesare pentru funcţionarea lor.

„În Germania, până în 2030, investiţiile în infrastructurile digitale şi energia curată se vor ridica la un miliarde de euro”, a informat grupul american într-un comunicat de presă.

Concret, Google intenţionează să extindă centrul său de „cloud” amplasat la Hanau, în apropiere de Frankfurt, vestul Germaniei, care are deja o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. În paralel, Google intenţionează să creeze un nou centru de stocare a datelor la Brandenburg, o regiune din jurul capitalei Berlin.

De asemenea, Google va investi în instalaţii de energie regenerabilă „solară şi eoliană” din Germania, care vor putea alimenta până la 80% din instalaţiile sale din această ţară.

„Este vorba de un pas important spre atingerea obiectivului nostru de decarbonizare până în 2030”, a informat grupul american.

Pentru a atinge acest obiectiv, Google se va alia cu subsidiara germană a grupului francez de utilităţi Engie, care îi va livra o cantitate totală de 140 de Megawaţi de energie verde.

Vezi si:  Externalizarea serviciilor în IT poate aduce economii

Stocarea datelor, prin intermediul centrelor de cloud, face obiectul unor numeroase critici pentru consumul său mare de energie electrică.

Cu toate acestea, Guvernul german a salutat noile investiţii anunţate de Google, ministrul Economiei, Peter Altmaier apreciind că este vorba de un semnal puternic privind atractivitatea primei economii europene.

Grupul Google dispune în prezent de patru centre în Germania, la Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Munchen, unde lucrează aproximativ 2.500 de angajaţi.

Domeniul cloud, şi la nivel mai general locul unde sunt stocate datele colectate cu privire la cetăţenii europeni, a devenit în ultimii ani un subiect de importanţă strategică. Un proiect european, denumit Gaia X, lansat anul trecut de Franţa şi Germania, are drept obiectiv întărirea independenţei continentului în acest domeniu, care este dominant pentru moment de firmele chineze şi americane. Însă firmele non-europene, precum Google, Amazon sau Microsoft, nu sunt excluse din proiectul Gaia X, chiar dacă nu au un loc în consiliul de administraţie.

Vezi si:  Restrictii pentru Huawei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *