Restrictii pentru Huawei

Statele Uniunii Europene pot restrictiona sau exclude furnizorii de echipamente pentru retelele 5G; saptamana viitoare, Comisia Europeana va anunta o serie de masuri de combatere a riscurilor cibernetice la nivel national si comunitar, in special a celor legate de compania chineza Huawei Technologies.

Documentul Comisiei nu mentioneaza explicit vreo tara sau vreo companie anume, asa cum e cutuma diplomatica, dar toata lumea stie ca e vorba de chinezi si de Huawei, firma fiind banuita de activitati de spionaj in favoarea regimului de la Beijing.

”Masuri de securitate mai stricte vor fi aplicate in cazul furnizorilor de mare risc pentru partile sensibile ale retelelor 5 G ori pentru infrastructura de baza”, afirma surse de la Bruxelles.

Comisia Europeana recomanda tarilor membre sa-si diversifice furnizorii, astfel incat sa nu depinda de o singura companie si sa foloseasca criterii tehnice si non-tehnice in evaluarea lor. Oficiali comunitari spun ca prin criteriile “non-tehnice” se inteleg criterii de natura politica.

Documentul contine un set de recomandari, asta pentru ca puterile Comisiei Europene in materie de restrictionare a unor achizitii, din motive de securitate nationala, sunt extrem de limitate, iar tarile membre sunt cele care au ultimul cuvant.

Statele Unite fac de luni de zile presiuni asupra tarilor europene pentru a exclude orice colaborare cu Huawei, invocand legaturile acesteia cu guvernul chinez si faptul ca echipamentele companiei ar putea fi folosite pentru operatiuni de spionaj. Administratia americana avertizeaza ca nu va mai face schimb de informatii sensibile cu tarile care colaboreaza cu Huawei. Huawei Technologies dezminte in mod repetat ca ar avea vreo legatura cu activitatile de spionaj.

Multe tari UE ezita sa supere China, tinand cont ca e vorba de un partener comercial de mare calibru. Ambasadorul chinez in Germania, Wu Ken, a avertizat ca aplicarea unor restrictii referitoare la Huaweri “va avea consecinte”.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *