Impactul imprimării 3D asupra industriei maritime

opt-lasers-KshEaH06rV8-unsplash

opt-lasers-KshEaH06rV8-unsplashImprimarea 3d sau fabricarea aditivată a pătruns într-o serie de sectoare și industrii care pâna nu demult păreau îndepărtate de conceptul modern al acestor tehnologii de ultimă oră.

Există o serie de motive pentru care industria maritimă a fost lentă în adoptarea tehnologiei de imprimare 3d, cum ar fi dimensiunea considerabilă a vaselor, reglementările complicate și nevoia de materiale compatibile. Ideea în sine de a folosi un scanner 3d pentru a scana uriașele părți componente ale unei nave pentru a obține un fișier pe baza căruia s-ar putea printa piesele era de neimaginat. Dar, în ultima vreme, s-a remarcat o tendință pozitivă în industrie, în vederea utilizării pe scară largă a tehnologiei de imprimare 3d.

Un potențial imens precum oceanul

Industria maritimă este responsabilă de 90% din comerțul global. Este, asemenea unei roți dințate, crucială în mecanismul transportului de mărfuri. Industria maritimă se confruntă cu provocări semnificative, de la reglementări legislative complicate, îmbătrânirea flotei, mărirea costurilor de transport în anul pandemiei. Aceste provocări fac cu atât mai importantă revigorarea cu noi tehnologii și procese, pentru a o face mai adaptată și mai profitabilă.

Vezi si:  BlackBerry și-a încetat existența

Industria maritimă include producția navelor, companiile de transport maritim, companiile de logistică, reparații, întreținerea navelor și autoritățile portuare. Toate aceste entități individuale, la un anumit nivel, explorează utilizarea imprimării 3D. Introducerea tehnologiilor de imprimare 3d a condus la un evident progres.

Imprimarea 3D permite dezvoltarea de produse la un preț accesibil și mai rapid, folosind o gamă largă de materiale. Acest ritm ajută la economisirea unor costuri imense. Tehnologia 3d poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea de piese personalizate pentru aplicații specifice, optimizând considerabil costul anterior de producție.

Utilizarea tehnologiei 3d în industria maritimă

Navele și vapoarele au nevoie în mod regulat de operațiuni de întreținere și reparații. Anumite tehnologii de imprimare 3D, cum ar fi depunerea energiei direcționate (DED) sunt utilizate nu numai pentru a construi obiecte noi, ci și pentru a adăuga material pe piesele existente. În cazul în care o anumită zonă a navei este zgâriată sau crăpată, imprimarea 3D poate fi utilizată pentru a umple acele fisuri cu un material metalic compatibil. Dacă fisura este prea mare pentru a fi umplută, inginerii pot folosi un scanner 3d pentru a scana partea lipsă și pot imprima 3d o piesă care se potrivește cu precizie. Procesul este relativ ieftin și rapid, iar această operațiune nu ar fi posibilă în cadrul unui proces tradițional.

Vezi si:  Roel participă la Green Energy Expo 2024: Cel mai mare HUB de inovații tehnologice pentru producția de energie regenerabilă solară

Ca în orice ramură de producție sau servicii, există variante diverse de printere 3D, cea mai potrivită pentru producția industrială fiind Formlabs 3L. Această imprimantă 3d ajută la dezvoltarea rapidă a produselor noi. Inginerii pot acum inova, pot crea modele noi și eficiente, își pot testa proiectele și mecanismele tehnologice evoluează rapid, pentru o calitate superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *