Investiții în acțiuni – sfaturi pentru începători

austin-distel-DfjJMVhwH_8-unsplash

austin-distel-DfjJMVhwH_8-unsplashProbabil că de mult timp cochetezi cu ideea investițiilor în acțiuni, dar abia acum iei ceva mai în serios această idee. Este și simplu de înțeles de ce: din cauza coronavirusului, cotațiile principalelor companii sunt ceva mai jos, motiv pentru care, pentru mulți, acest moment este unul numai bun de a realiza plasamente.

Dacă nu știi de unde și cum să începi, îți vom prezenta în continuarea articolului trei pași pe care dacă îi urmezi, vei ajunge în doar jumătate de oră să devii acționar al companiei mult dorite. Pentru niște sfaturi ceva mai detaliate în legătură cu investițiile la bursă, poți citi aici un ghid amănunțit dedicat începătorilor, creat de cei de la Financer.com.

1. Alege-ți o platformă de tranzacționare

În primul rând, trebuie să știi că pentru a putea achiziționa acțiuni, nu este la fel de simplu ca și cum ai merge la piață: ai niște bani în buzunar, te duci la ușa companiei în care dorești să investești și vorbești cu portarul de acolo să îți dea și ție „acțiuni de toți banii”.

Lucrurile sunt ceva mai complicate, iar pentru a putea realiza astfel de plasamente, va trebui să apelezi fie la platforme dedicate investițiilor în acțiuni, fie la bănci.

Vezi si:  David Malpass este noul președinte al Băncii Mondiale

Cu toate că, la o primă vedere, ar părea mai intuitivă și mai simplă ultima variantă, află că băncile sunt foarte bune pentru deschidere unor conturi personale, eliberarea de carduri de debit și accesarea de credite, dar nu la fel de bune pentru investiția în acțiuni.

De ce spunem asta? Pentru că plasamentele realizate prin intermediul băncilor vin cu o mulțime de taxe și comisioane, care vor reduce considerabil din profitul final care îți va reveni ție, cel care își asumă toate riscurile pentru investițiile realizate.

Așadar, sfatul nostru ar fi să îți creezi un cont pe o platformă de tranzacționare.

Alege să investești în acțiuni cu eToro

În continuare, vom discuta puțin despre principalele caracteristici cu care va veni eToro, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare din lume.

Avantaje:

  • Aplicația este disponibilă pe desktop, Android și iOS, așa că îți va fi foarte ușor să îți urmărești atent plasamentele, oriunde te-ai afla
  • Ai costuri lunare fixe 0
  • Nu trebuie să plătești nici un comision la depunerea de bani și la realizarea de achiziții sau vânzări de acțiuni
  • Îți poți deschide un cont demo gratuit, cu care să testezi diferite tactici investiționale
  • Poți copia portofoliul unor investitori ceva mai experimentați
  • Îți poți diversifica foarte ușor portofoliul, având posibilitatea de a alege între acțiuni, fonduri de investiții, ETF-uri, FOREX, criptomonede și diverse bunuri precum aur sau argint
Vezi si:  Despre IFN-uri. Ce sunt si cand iti pot fi de ajutor?

Dezavantaje:

  • Pentru a putea tranzacționa bani reali, vei fi nevoit să depui în cont o sumă minimă de 200 $
  • În caz de neutilizare a aplicației pentru mai bine de un an, va trebui să plătești o sumă lunară de 10 $
  • Din profiturile realizate, va trebui să plătești taxe la ANAF (taxele nu sunt deduse automat)

2. Transferă-ți bani în aplicație

Odată ce ți-ai deschis un cont pe una dintre platformele de tranzacționare, este timpul să transferi bani, pentru a putea realiza plasamente reale.

În funcție de trader-ul ales, vei fi nevoit să faci o primă depunere ceva mai consistentă. Dar banii respectivi vor putea apoi fi utilizați după bunul plac.

3. Cumpără acțiuni la compania preferată

După ce ai banii în cont iar acesta este aprobat, este timpul să cumperi acțiuni. Alege companii de prestigiu, precum Tesla, Facebook sau Amazon sau mergi pe mâna umor societăți ceva mai noi, dar care cresc continuu, precum Zoom. Alegerea îți aparține în totalitate.

Pentru a face prima achiziție, tot ce trebuie să faci este să cauți compania dorită, să apeși butonul „Tranzacționează” și să te decizi asupra sumei de bani pe care dorești să o investești.

Vezi si:  De luni, 11 ianuarie, ANAF are acces la conturile populatiei, inclusiv la criptomonede

Totul este atât de simplu. Ca și cum ai cumpăra un telefon de pe un site de electrocasnice.

Ca sfat, noi îți sugerăm ca înainte de a investi sume reale de bani, să testezi puțin aplicațiile prin conturile demo existente. Citește mult, testează diverse tactici și vezi care dintre ele îți este cea mai accesibilă și mai ușor de pus în practică.

Abia după ce ai acumulat suficiente informații și suficientă experiență cu bani virtuali va fi timpul să treci la plasarea propriilor economii, pentru realizarea de profituri monetare.

Noi îți urăm succces și suntem siguri că, cu muncă și timp dedicat acestui domeniu, vei reuși să îți înmulțești sumele inițiale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *