Achizitiile de apartamente cu finantare bancara continua trendul descendent inceput in primavara, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de constructii si a combustibililor. In plus, au crescut costurile asociate creditelor ipotecare.
Un studiu Colliers arata ca viteza de crestere a stocului de credite pentru locuinte a scazut simtitor in trimestrul al doilea, astfel ca dinamica anualizata a stocului de credite imobiliare se afla in crestere cu 10 la suta la final de iulie, dupa ce la final de 2021 era de aproape 13 procente.
In Capitala, proprietarii s-au indatorat la banci pentru 50 la suta dintre apartamentele tranzactionate in prima jumatate a acestui an. La nivelul intregului an 2021, 60 la suta dintre apartamente au fost cumparate cu credit, ceea ce inseamna ca in prezent nu doar ca sunt mai putine tranzactii care depind de finantare bancara, ci si ca o parte din cerere a devenit nebancabila si nu-si mai permite costul imprumutului pentru a cumpara locuinta dorita, subliniaza consultantii Colliers.
In restul tarii, 44 la suta dintre tranzactii s-au facut cu credit in prima jumatate a anului, procent in usoara scadere fata de nivelul de 45 la suta inregistrat in tot anul 2021. Clujul este in top in ceea ce priveste scaderea numarului celor care contracteaza credite pentru a cumpara locuinte, urmat de Timisoara, cu 48 la suta dintre imobile cumparate cu credit, fata de de 50 la suta anul trecut.
Peste 24.000 de unitati se afla acum in constructie in București si in imprejurimi, circa 7.000 unitati in Iasi si peste 5.000 in Cluj Napoca. O tendinta noua pe piata este constructia de ansambluri rezidentiale destinate exclusiv închirierii. Pe masura ce ecartul dintre rata si chirie se reduce, pe fondul cresterii preturilor pe piata si a inaspririi conditiilor de creditare, consultantii Colliers observa o cerere din ce in ce mai mare pentru chirii.
M.Vasiliu