Lovitura pentru Libra, criptomoneda Facebook: Vodafone se retrage

Inca un nume mare se retrage din proiectul Libra, prin care Facebook ar urma sa aiba propria criptomoneda. Gigantul telecomunicatiilor din Marea Britanie, Vodafone, a anuntat ca paraseste acest ambitios proiect.

Initial, 28 de companii pareau dornice sa colaboreze pentru lansarea criptomonedei Libra. La finalul anului trecut insa, s-au retras Paypal, Visa, Mastercard si Ebay, iar acum Vodafone. Britanicii lasa insa o portita deschisa si precizeaza ca nu exclud o colaborare pe viitor, in cadrul proiectului Libra.

Asociatia Libra precizeaza intr-un comunicat ca “Desi structura membrilor asociatiei se poate schimba, in timp, proiectul Libra, pentru plati digitale sigure, transparente si prietenoase pentru consumator, ramane neschimbat.”

Lansarea criptomonedei ar fi urmat sa aiba loc in acest an, dar expertii se indoiesc ca termenul ramane in picioare si ca Libra va fi amanata.

De altfel, chiar Dante Disparte, seful de la comunicare de la proiectul Libra, a sugerat ca va fi o amanare. Prezent la Forumul economic care are loc zilele acestea la Davos, in Elvetia, Disparte a declarat : “preferam sa inaintam incet, dar sigur si corect, decat sa stabilim termene”.

Interesul companiilor de a participa este foarte mare, in pofida faptului ca unele s-au retras. Se spune ca lista de asteptare contine peste 1500 de firme, care vor sa devina parteneri Libra.

Vezi si:  A fost lansata WebDollar, prima moneda digitala romaneasca

Proiectul Libra s-a lovit de rezistenta clasei politice, atat in Europa, cat si peste Ocean. Se invoca, cel mai des, faptul ca ar putea fi o amenintare pentru suveranitatea monetara a guvernelor. In plus, finantistii afirma ca nu exista reglementari suficiente – in unele tari nu exista deloc – legate de criptomonede si ca lansarea monedei digitale nu poate avea loc inainte de elaborarea legislatiei.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *