Agentia de rating Moody’s a scazut nota Marii Britanii de la Aa2 la Aa3 din cauza incertitudinii modului in care va evolua relatia cu Uniunea Europeana si pe fondul problemelor economice serioase provocate de pandemia COVID 19.
Potrivit Moody’s, situatia finantelor publice britanice se va inrautati din cauza pandemiei, dar situatia se va stabiliza anul viitor. De asemenea, Moody’s a retrogradat Marea Britanie de la Aa2 la Aa3 din cauza ca sperantele unui acord cu Uniunea Europeana sunt minime, in aceasta clipa, si cel mai probabil momentul 1 ianuarie, anul viitor, cand ia sfarsit perioada de tranzitie post-Brexit, va reprezenta un veritabil soc pentru economia regatului. Asta in pofida faptului ca guvernul lui Boris Johnson da asigurari ca, si cu acord, si fara, economia britanica va inflori.
De altfel, premierul Johnson declara vineri ca a sosit momentul ca Regatul Unit sa se pregateasca pentru sfarsitul perioadei de tranzitie fara un acord cu Uniunea Europeana. Negocierile maraton dintre Londra si Bruxelles nu au dus, pana acum, la niciun rezultat.
Pe ansamblu, Bruxellesul doreste un acord extins care sa cuprinda si norme UE privind concurenta, mediul sau fiscalitatea, in timp ce Londra doreste doar un acord clasic de liber schimb, dupa modelul celui incheiat de UE cu Canada. Dosarul pescuitului continua sa fie unul dintre principalele obstacole. Marea Britanie se opune ca, dupa 1 ianuarie 2020, pescarii europenii sa mai aiba acces in apele sale.
“Chiar daca va exista un acord comerciale intre Marea Britanie si Uniunea Europeana pana la finele lui 2020, acesta va fi destul de limitat. Prin urmare, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dupa parerea Moody’s, va continua sa puna presiuni asupra investitiilor private si cresterii economice” – a precizat agentia de rating, intr-un comunicat.
Marea Britanie si-a pierdut inca din 2016 statutul de tara triplu A (prime AAA) si a mai fost retrogradata si in 2017, din cauza datoriei publice.
M.Vasiliu