Nervozitate financiara dupa anuntarea anticipatelor din Franta

Anuntul presedintelui Emmanuel Macron privind convocarea alegerilor legislative anticipate a provocat un cutremur nu doar politic, ci si financiar.

Pe bursa franceza, actiunile au scazut, pietele financiare au aratat nervozitate. Asta pentru ca orice criza politica are urmari in lumea economico-financiara. Duminica seara, dupa aflarea rezultatelor la alegerile europarlamentare, Macron a anuntat dizolvarea parlamentului si organizarea unui scrutin anticipat, pe 30 iunie si 7 iulie. Partidul lui Macron, Rennaisance, a obtinut la europarlamentare un scor la jumatate fata de formatiunea aflata pe locul intai: Reuniunea Nationala, catalogata de unii drept extrema dreapta. Reuniunea Nationala a obtinut 35 la suta din voturi.

Cercurile de afaceri sunt ingrijorate de perioada de incertitudine politica. Ca intotdeauna inainte de alegeri, mai ales cand favorit in sondaje e un partid care nu a fost niciodata la guvernare, pietele sunt agitate. Deja dobanzile la care se imprumuta Franta au crescut.

“Inainte de alegeri, Franta se imprumuta la circa 3 la suta dobanda. Acum se imprumuta la 3,40, deci imprumuturile devin mai scumpe” – atrage atentia Nabil Berouag, trader la Krechendo. O dobanda mai mare, intre 3,40 si 4 la suta inseamna deja cel putin 3 miliarde de euro in plus, de plata in primul an. Agentia de rating Moody’s a anuntat deja ca e posibil sa retrogradeze Franta.

Vezi si:  Grecia mizează pe un sezon turistic consistent

Potrivit primelor sondaje de opinie realizate dupa europarlamentare, Reuniunea Nationala, condusa de Marine Le Pen, e creditata la alegerile nationale cu 34-38 la suta din voturi, deci isi va pastra pozitia de prima forta politica a tarii.

Un gest riscant

Potrivit multor analisti, decizia lui Macron de a convoca anticipate e un gest foarte riscant. Pana pe 30 iunie, cand are loc primul tur de scrutin, partidele nu au timp sa se organizeze si sa deruleze o campanie electorala prin care sa convinga alegatorii sa-si transfere votul de la Reuniunea Nationala.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *