O monedă americană de colecţie, din aur, a fost vândută marţi pentru 18,9 milioane de dolari cu prilejul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o monedă.
Moneda a fost vândută de designerul şi colecţionarul de pantofi Stuart Weitzman, care a achiziţionat-o în 2002 pentru suma record la acea dată de 7,6 milioane de dolari.
Exemplarul, care face parte din ultima serie de monede din aur, denumită ”Double Eagle” şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, a devenit astfel cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint ”Flowing Hair” (bătut în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013.
Nu a fost niciodată pusă în circulație
Moneda reprezintă imaginea unei femei simbolizând libertatea pe faţă, iar pe verso, un vultur în zbor, şi a fost creată de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.
Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur. Statele Unite nu au mai emis monede din aur ulterior, cu excepţia unor serii limitate, de colecţie.
Câteva exemplare au apărut cu toate acestea pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure ”Double Eagle”, care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.
Preţioasa monedă din aur a fost achiziţionată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de lupte în justiţie, a fost autorizat să o revândă legal designerului american Stuart Weitzman, în 2002.
Cu prilejul acestei vânzări, directoarea Monetăriei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul într-o monedă americană oficială.
Este fascinant cum un simplu obiect, precum o monedă de aur, poate simboliza atât de multă istorie și valoare culturală încât devine cea mai scumpă monedă din lume. Această vânzare ne amintește cât de important este să apreciem nu doar valoarea materială a posesiunilor noastre, dar și poveștile și moștenirile istorice pe care le reprezintă. Într-o lume în care totul se mișcă rapid și valoarea este adesea definită prin bani, o monedă ca „Double Eagle” ne provoacă să vedem dincolo de aurul strălucitor și să recunoaștem frumusețea istoriei și a artei ascunse în detalii. Acesta poate fi un memento să ne reconsiderăm propriile valori și să căutăm să investim nu doar în lucruri care aduc un câștig financiar, ci și în experiențe și obiecte care îmbogățesc sufletul și spiritul.