Polonia si Romania, doua rute pentru exportarea cerealelor din Ucraina

Kievul a stabilit prin Polonia si Romania doua rute pentru exportarea cerealelor si evitarea unei crize alimentare globale. Anuntul a fost facut de ministrul adjunct de Externe ucrainean,  Dmitro Senik.

Oficialul ucrainean a atras atentia ca securitatea alimentara globala e in pericol din cauza invaziei ruse din Ucraina, in urma careia exporturile de cereale, pe Marea Neagra, au fost sistate si astfel s-a declansat penuria, iar preturile au explodat.

Ucraina este al patrulea exportator global de cereale. Kievul incearca sa exporte maritim, rutier si feroviar aproximativ 30 de milioane de tone de cereale, care se afla acum in silozuri. Ministrul ucrainean a precizat ca acum se poarta tratative si cu tarile baltice, pentru deschiderea unui al treilea coridor pentru exportul cerealelor.

Senik nu a dat detalii privind cantitatile de grane deja exportate sau care vor fi exportate pe cele doua rute, Polonia si Romania. Caile ferate ucrainene opereaza ecartamente diferite fata de vecinele europene, astfel incat cerealele trebuie sa fie transferate catre diferite trenuri la granita, unde nu exista multe facilitati de transfer sau depozitare. Redirectionarea cerealelor catre Romania implica transportul pe calea ferata catre porturile de la Dunare, apoi cerealele sunt incarcate pe barje care navigheaza spre portul Constanta, iar acest proces este complex si costisitor.

Vezi si:  Corona socialism ? Controverse privind interventia statului in sectorul privat

“Aceste rute nu sunt perfecte deoarece creeaza anumite perturbari, dar facem tot posibilul pentru a dezvolta aceste rute” – a declarat oficialul ucrainean, citat de Reuters.

Moscova sustine ca grava criza alimentara si cresterea galopanta a preturilor se intampla din vina sanctiunilor Occidentale impotriva Rusiei, precum si din cauza faptului ca ucrainenii au minat zonele de coasta.

Recent, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara ca mingea e in terenul ucrainenilor. Daca isi demineaza zona de coasta  din Marea Neagra si apele teritoriale, atunci exporturile de cereale pot fi reluate. Dar conducerea Ucrainei afirma ca deminarea nu se va face decat in conditiile unor garantii de securitate din partea Occidentului, intrucat daca dispar minele, rusii vor porni un asalt naval asupra porturilor ucrainene.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *