Situatia tot mai tensionata din Marea Neagra, cu bombardamente care au vizat infrastructuri portuare, a dus la o adevarata explozie a preturilor pe bursele cerealiere.
Orice incident in ona provoaca nervozitate pe burse, tinand cont ca securitatea exporturilor in aceasta regiune e cruciala, iar siguranta alimentara mondiala poate fi afectata pe termen lung.
La Bursa de la Chicago, cotatiile futures la grau (Soft Red Winter Wheat -SRW) au inchis la 7,6025 dolari pentru un bushel (circa 27 kg) – cea mai ridicata valoare din ultimele cinci luni. In timpul sedintei de tranzactionare s-a ajuns chiar la 7,77 dolari.
De asemenea, pe piata europeana graul a ajuns la aproape 262 de euro pe tona pentru livrare in septembrie, in crestere cu 12 procente intr-o singura saptamana. Pretul porumbului a crescut si el, chiar daca mai putin, cu 7 la suta, ajungand la o cotatie de 254 de euro pe tona.
Pietele cerealiere au luat foc dupa bombardamentele asupra portului ucrainean Reni, pe Dunare, la 300 km vest de portul maritim Odessa, dar la mai putin de 300 de metri de Romania, membra NATO, care a avertizat asupra „riscurilor grave de securitate in Marea Neagra”.
Potrivit analistilor, cresterea preturilor din ultimele zile nu este provocata de inchiderea coridorului maritim – care a intrat in vigoare la 17 iulie si care a permis ca 33 de milioane de cereale sa paraseasca Ucraina intr-un an -, ci faptul ca Rusia bombardeaza instalatiile portuare si ca Ucraina este, de asemenea, in ofensiva, in special prin atacul cu drone asupra Crimeei, in stramtoarea Kerci.
Deocamdata, nu se constata o penurie de cereale pe piata, spun specialistii. Insa bursele reactioneaza intrucat exista temerea unei viitoare penurii, daca razboiul se va intensifica si va include si tinte care au legatura cu exportul de cereale.
M.Vasiliu