Ne putem astepta la facturi mai mari la energia electrica, in acest an, scrie agentia Reuters, mentionand ca guvernele nu pot face mare lucru pentru a-i ajuta pe consumatorii casnici.
De la inceputul acestui an, preturile la electricitate au crescut cu 8 la suta in Spania si Italia, iar in Franta tarifelel reglementate, pentru 28 de milioane de consumatori, vor fi majortate cu 5,9 procente,de la 1 iunie. Pentru francezi, este cea mai mare crestere a facturilor la elecricitate din ultimii 9 ani.
In Belgia, CREG, autoritatea de reglementare, a starnit un val de critici, dupa ce a propus o crestere cu nu mai putin de 21 la suta a tarifelor la electricitate pentru gospodariile cu venituri mici.
In Marea Britanie, guvernul a impus o plafonare a pretului la energie electrica pentru populatie la 1 ianuarie, insa autoritatea de reglementare a dat unda verde pentru o majorare de 10 la suta, incepand cu luna aprilie, scrie Reuters.
Turbulentele de pe piata de electricitate sunt provocate de cresterea pretului pe piata angro de energie electrica. In plus, costurile cresc si fiindca sunt cheltuieli suplimentare pentru reducerea emisiilor de carbon si pentru echipamente destinate energiei regenerabile.
Facturi mai mari, risc sporit de proteste sociale
Daca guvernele nu fac nimic pentru a stavili explozia preturilor la curent, exista un mare risc ca oamenii sa iasa in strada – este de parere Francois Gemenne, expert politic, citat de Reuters.
De altfel, miscarea vestelor galbene a pornit tot de la cresterea facturilor la energie si de la planurile guvernului francez de a acciza suplimentar combustibilii.
Revoltele sociale se pot resimti si la vot – tinand cont ca in mai multe tari europene au loc in urmtoarel 12 luni alegeri, iar la finele lui mai se desfasoara alegerile pentru Parlamentul European. Iar electoratul ar putea sanctiona partidele traditionale, aflate la guvernare, preferand formatiuni alternative.
M.V.