Fosta banca a tarilor comuniste se muta la Budapesta

Opozitia il acuza pe premierul Viktor Orban ca este calul Troian al lui Putin in Europa

Romania se numara printre actionarii Bancii Internationale de Investitii

 

Tarile din spatiul comunist isi infiintasera propria banca, in cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc –  CAER. Comunismul a trecut, banca a rezistat, a devenit Banca Internationala de Investitii, iar acum isi muta sediul principal de la Moscova la Budapesta. Opozitia socialista vorbeste despre “Banca lui Putin”. Rusia are doar 40 la suta din actiuni, iar 5 tari din Uniunea Europeana – Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia – detin, impreuna, in jur de 50 de procente. Restul actionarilor sunt Cuba, Mongolia si Vietnam.

Opozitia critica guvernul pentru privilegiile acordate angajatilor bancii

In mod ciudat, considera europarlamentara socialista Zita Gurmai, guvernul a fost de acord sa plateasca renovarea cladirii din Budapesta, unde se va muta Banca Internationala de Investitii, paza si chiria. In plus, angajatii beneficiaza de imunitate diplomatica, banca va fi scutita de impozite si de obligatia de a trimite autoritatilor financiare maghiare rapoarte privind activitatea sa. Orice persoana invitata de banca va putea intra in Ungaria daca are o simpla invitatie, inclusiv in format electronic, un e-mail, de exemplu. Astfel, guvernul deschide oricui usa catre Uniunea Europeana – avertizeaza opozitia.

Vezi si:  Ratingul Frantei a scazut, Macron are probleme de credibilitate pe pietele financiare

Explicatiile guvernului Orban

Dupa cum spun reprezentantii ministerului de finante de la Budapesta, Ungaria nu face decat sa aplice regulile internationale in vigoare. Banca Internationala de Investitii este inregistrata la ONU, ca banca regionala de dezvoltare si se bucura de privilegiile acordate si altor banci din aceasta categorie.

 

Madalina Vasiliu

 

sursa foto: Banca Internationala de Investitii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *