Problemele cu marfurile din Ucraina continua

Cinci tari, intre care si Romania, cer Comisiei Europene masuri concrete pentru a elimina problemele ce pot sa apara la vama. Desi au fost interzise importurile de cereale din Ucraina, acestea ar putea intra, pentru a fi vandute, pe teritoriul tarilor vecine cu Ucraina.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au anuntat ca ministrii Agriculturii din cinci state membre UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – au cerut intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene modificarea si extinderea reglementărilor care restrictioneaza importul de produse agricole ucrainene.

Conform scrisorii, interzicerea importurilor adoptata pe 2 mai nu se aplica bunurilor importate conform contractelor finalizate inainte de acea data. De aici apare riscul ca in cazul contractelor nedatate, autoritatile vamale sa autorizeze importurile.

Asadar, atrag atentia cele cinci tari, exista riscul unor abuzuri, intrucat autoritatile vamale nu dispun de instrumentele necesare pentru verificarea si examinarea unor astfel de documente. Ei cer ca restrictiile privind importurile sa fie extinde pana la finalul anului. Comisia Europeana a adoptat in 2 mai masuri preventive exceptionale si temporare privind importurile pentru un numar limitat de produse din Ucraina.

Vezi si:  Pretul la gaze va ramane ridicat, desi vin mari cantitati de gaz lichefiat din SUA

Masura a fost luata de Comisia Europeana in urma presiunilor facute mai ales de Polonia si Ungaria. Agricultorii din Romania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Polonia au ajuns in pragul falimentului, dupa ce produsele agricole din Ucraina, care doar ar fi trebuit sa tranziteze, au ramas pe teritoriul tarilor limitrofe.

In aceasta perioada, graul, porumbul, rapita si semintele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua sa circule liber in toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România si Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă intr-o tara sau un teritoriu din afara UE.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *