Pretul la gaze va ramane ridicat, desi vin mari cantitati de gaz lichefiat din SUA

Bulversarea de pe piata europeana a gazelor naturale e departe de a se fi sfarsit. Preturile au mai scazut, odata cu anuntul ca vine gazul lichefiat din Statele Unite, dar oricum raman de cinci ori mai mari decat media anuala a ultimilor 5 ani.

Anuntul ca de la americani vine o mare cantitate de gaz lichefiat a dus la scaderea accentuata a pretului la gaze naturale. In penultima zi a anului, scaderea a fost de 10 la suta, continuand descresterea inregistrata in ultima saptamana. Un factor important e si ca vremea se mentine inca blanda. Deocamdata, Europa nu a trecut la temperaturile de iarna.

Expertii spun insa ca revenirea la preturi mai normale nu se va produce si ca acestea vor ramane ridicate pana in 2023. Desi sunt de o saptamana in retragere, preturile la gaz natural, pe piata europeana, sunt de cinci ori mai mari decat media ultimilor 5 ani.

De la inceputul anului si pana in prezent, preturile la gaze in Europa au crescut cu peste 600 la suta.

In acest moment 20 de nave cu gaz lichefiat (LNG) sunt in drum spre Europa. Dar specialistii cred ca e vorba doar o rezolvare de moment a situatiei.  “Problemele Europei cu gazul nu dispar in 2022” – e de parere Andrew Hill, seful departamentului analiza piata gaze de la Bloomberg.

De asemenea, expertii cred ca, dupa ce va incepe tranzitul de gaz prin conducta Nord Stream 2, e posibil ca piata sa se mai aseze.

Putin afirma ca Nord Stream 2 va stabiliza preturile la gaze in Europa

Intr-o sedinta de guvern la care a participat si seful Gazprom, Alexei Miller, presedintele Vladimir Putin a declarat ca Nord Stream 2 va duce la stabilizarea preturilor la gaze si a anuntat ca a doua linie a gazoductului va fi in curand umpluta cu gaz. Constructia conductei, prin care vine gaz din Rusia catre Germania, pe sub Marea Baltica,  ocolind Ucraina, a fost finalizata in septembrie, dar nu este activa, pentru ca autoritatile de reglementare de la Berlin si Bruxelles inca nu au dat unda verde.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *