Pretul la gaze va ramane ridicat, desi vin mari cantitati de gaz lichefiat din SUA

Bulversarea de pe piata europeana a gazelor naturale e departe de a se fi sfarsit. Preturile au mai scazut, odata cu anuntul ca vine gazul lichefiat din Statele Unite, dar oricum raman de cinci ori mai mari decat media anuala a ultimilor 5 ani.

Anuntul ca de la americani vine o mare cantitate de gaz lichefiat a dus la scaderea accentuata a pretului la gaze naturale. In penultima zi a anului, scaderea a fost de 10 la suta, continuand descresterea inregistrata in ultima saptamana. Un factor important e si ca vremea se mentine inca blanda. Deocamdata, Europa nu a trecut la temperaturile de iarna.

Expertii spun insa ca revenirea la preturi mai normale nu se va produce si ca acestea vor ramane ridicate pana in 2023. Desi sunt de o saptamana in retragere, preturile la gaz natural, pe piata europeana, sunt de cinci ori mai mari decat media ultimilor 5 ani.

De la inceputul anului si pana in prezent, preturile la gaze in Europa au crescut cu peste 600 la suta.

Vezi si:  Problemele cu marfurile din Ucraina continua

In acest moment 20 de nave cu gaz lichefiat (LNG) sunt in drum spre Europa. Dar specialistii cred ca e vorba doar o rezolvare de moment a situatiei.  “Problemele Europei cu gazul nu dispar in 2022” – e de parere Andrew Hill, seful departamentului analiza piata gaze de la Bloomberg.

De asemenea, expertii cred ca, dupa ce va incepe tranzitul de gaz prin conducta Nord Stream 2, e posibil ca piata sa se mai aseze.

Putin afirma ca Nord Stream 2 va stabiliza preturile la gaze in Europa

Intr-o sedinta de guvern la care a participat si seful Gazprom, Alexei Miller, presedintele Vladimir Putin a declarat ca Nord Stream 2 va duce la stabilizarea preturilor la gaze si a anuntat ca a doua linie a gazoductului va fi in curand umpluta cu gaz. Constructia conductei, prin care vine gaz din Rusia catre Germania, pe sub Marea Baltica,  ocolind Ucraina, a fost finalizata in septembrie, dar nu este activa, pentru ca autoritatile de reglementare de la Berlin si Bruxelles inca nu au dat unda verde.

Vezi si:  România continuă producția de energie în termocentrale

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *