De la 1 februarie, 2023, Rusia nu va mai vinde petrol tarilor care au plafonat pretul petrolului brut rusesc; decretul a fost semnat de presedintele Vladimir Putin.
Decretul vizeaza atat state, guverne si alte autoritati publice, cat si firme, persoane juridice sau persoane fizice. Uniunea Europeana, G 7 si Australia au decis sa nu mai permita achizitii de ţiţei din Rusia la un pret mai mare de 60 de dolari barilul. In acest moment, barilul de titei rusesc se vinde cu 67-72 dolari. Decizia Occidentului a fost luata ca sanctiune la invazia rusa din Ucraina. Masura se aplica incepând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrari petroliere. Tarile occidentale spera ca prin aceasta masura, Putin sa ramana fara bani pentru finantarea masinariei de razboi.
Decretul lui Putin interzice, de asemenea, exportul de produse petroliere, dar in cazul acestora guvernul rus va stabili data intrarii în vigoare a masurii, ce ar putea fi ulterioara datei de 1 februarie. Decretul prevede ca interdictia este valabila pana pe 1 iulie 2023 si contine o clauza care ii permite presedintelui rus sa decida derogari in cazuri speciale.
“Daca preturile petrolului rusesc e limitat, plafonat artificial, situatia sectorului energetic mondial se va inrautati, e inevitabil. Iar acest lucru va duce la cresterea preturilor” – a declarat Putin.
Efectele deciziei Occidentului
E aproape o luna de cand a intrat in vigoare decizia privind plafonarea pretului titeiului rusesc. Deocamdata, efectele nu se vad. Singurele miscari facute de rusi sunt vanzarile record catre China si alte piete asiatice. China a cumparat mai ales gaz lichefiat si petrol. Rusia e al doilea mare exportator de petrol, dupa Arabia Saudita, iar eventuale perturbari in vanzari ar putea avea efecte uriase in privinta livrarilor la nivel mondial.
M.Vasiliu