România, codașă în UE la inovație

România şi Bulgaria se clasează şi în acest an, la fel ca şi în 2020, pe ultimele locuri în Tabloul de bord european privind inovarea, arată un raport publicat luni de Comisia Europeană (CE).

România se află la 35,09% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, faţă de 31% în 2014. Potrivit Comisiei Europene, puncte forte ale României sunt: impactul vânzărilor, digitalizarea şi sustenabilitatea mediului. Principalii trei indicatori includ exporturile de produse medium şi high-tech, rata de penetrare a internetului în bandă largă şi cheltuielile de capital de risc. Creşteri recente ale performanţelor au fost observate în domeniul co-publicaţiilor internaţionale ştiinţifice, a celor mai citate publicaţii, a doctoranzilor străini, a ratei de penetrare a internetului în bandă largă şi a IMM-urilor inovatoare care colaborează cu altele.

Comisia a publicat luni Tabloul de bord european privind inovarea 2021, care arată că performanţele Europei în materie de inovare continuă să se îmbunătăţească în întreaga UE. În medie, performanţa în materie de inovare a crescut cu 12,5% din 2014. Se remarcă un proces continuu de convergenţă în cadrul UE, ţările cu performanţe mai scăzute înregistrând o creştere mai rapidă decât ţările cu performanţe mai bune şi reducând astfel decalajul în materie de inovare.

Vezi si:  Telefoanele unor lideri UE au fost spionate de hackeri

Conform Tabloului de bord regional privind inovarea 2021, această tendinţă se aplică inovării din toate regiunile UE. În peisajul mondial, UE are o performanţă mai bună decât competitorii săi precum China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia şi India, în timp ce Coreea de Sud, Canada, Australia, Statele Unite şi Japonia au un avans de performanţă faţă de UE. Tabloul de bord european privind inovarea din acest an se bazează pe un cadru revizuit care include noi indicatori privind digitalizarea şi durabilitatea mediului, aliniind tabloul de bord la priorităţile politice din UE.

Suedia, lider în UE

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori emergenţi.

Suedia continuă să fie liderul UE în materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca şi Belgia, cu performanţe în materie de inovare cu mult peste media UE.
Grupurile de performanţă tind să fie concentrate geografic, liderii în materie de inovare şi cei mai puternici inovatori situându-se în vestul şi nordul Europei, iar majoritatea inovatorilor moderaţi şi emergenţi în sudul şi estul Europei.

Vezi si:  Breșele de securitate au ajuns la un număr record în 2020

În medie, performanţele în materie de inovare ale UE au crescut cu 12,5 puncte procentuale începând din 2014. Performanţa a crescut cel mai mult în Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania.

Cinci state membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei de 25 puncte procentuale sau chiar mai mult (Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania). Patru ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cuprinsă între 15 şi 25 puncte procentuale (Belgia, Croaţia, Finlanda şi Suedia). Pentru opt state membre, performanţa s-a îmbunătăţit între 10 şi 15 puncte procentuale (Austria, Cehia, Germania, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Spania). Celelalte 10 ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cu până la zece puncte procentuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *