Romania, declin economic de 6 la suta din cauza pandemiei

Comisia Europeana estimeaza ca, in a doua parte a anului, Romania va suferi o scadere accentuata a Produsului Intern Brut. Anul viitor, in schimb, ar urma o crestere de 4 procente.

La Bruxelles, au fost prezentate previziunile economice de vara; potrivit estimarilor, economia Uniunii Europene se va confrunta anul acesta cu o recesiune profunda ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, in pofida raspunsului politic rapid si cuprinzător la nivel comunitar si la nivel national. Din cauza faptului ca eliminarea restrictiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decat s-a estimat in previziunile din primavara, impactul asupra activitatii economice in 2020 va fi mai semnificativ decat s-a anticipat.

Estimari privind Romania

Economia ar urma sa scada cu pana la 6 procente, in 2020,  avertizeaza Comisia Europeana. Dar pentru 2021 se anticipeaza o crestere economica, in cazul Romaniei, de 4 procente.

Riscurile la adresa perspectivelor de crestere ar putea fi revizuite in sens negativ, in cazul Romaniei. Un al doilea val de infectii in Romania sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai sai e posibil sa intarzie relansarea economiei.

Vezi si:  Ludovic Orban: Salariile și pensiile vor fi plătite

Consumul privat ar urma sa scada, ca urmare a restrictiilor de circulatie, dar si a scaderii veniturilor. Soarta investitiilor e incerta in acest an, din cauza nesigurantei provocate de pandemie. Sectorul care ar putea ameliora indicii economici este cel al constructiilor.

Scaderea semnificativa a preturilor la energie, precum si cererea mai redusa, ar putea reduce  presiunile inflationiste in 2020, compensand asteptata crestere a preturilor la alimente, in urma intreruperilor in lanturile de aprovizionare si ca rezultat al secetei – scrie Comisia Europeana in sectiunea dedicata Romaniei.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *