Jumătate dintre români (51%) şi-ar dori să treacă în viitor de la o maşină convenţională la una hibrid, în timp ce 28% şi-au exprimat dorinţa de a avea o maşină electrică, reiese din datele unui studiu de specialitate.
Cu toate acestea, majoritatea românilor (85%) se declară sceptică în privinţa faptului că România va avea infrastructura necesară, dedicată acestui segment de vehicule.
Conform Reveal Marketing Research, doar doi din zece români (21%) declară că vor rămâne mereu la maşina diesel sau benzină.
Deşi românii cred că o maşină poate să funcţioneze mai bine de zece ani, peste o treime dintre aceştia (37%) susţin că o schimbă, în medie, o dată la 3 – 5 ani. O pondere mai mare (43%) afirmă că au schimbat 1 – 2 maşini de când sunt şoferi.
Mai puțin poluante
„Principalul beneficiu al maşinilor electrice este diminuarea poluării, menţionat de 73% dintre români, urmat de eficienţa din punct de vedere al costurilor, menţionată de 17% dintre oameni. Caracterul modern şi inovativ este mai puţin important pentru români, astfel că doar 9% dintre ei îl consideră drept un beneficiu. În ceea ce priveşte orizontul de timp, 58% dintre români cred că vor face tranziţia la o maşină mai prietenoasă cu mediul în următorii 3 sau 5 ani”, se menţionează în sondaj.
Potrivit sursei citate, doar 5% dintre români sunt de părere că ţara noastră este suficient de pregătită pentru acest tip de abordare sustenabilă.
Datele Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu arată faptul că, în 2020, Europa avea 51 de milioane de maşini diesel.
Sondajul a fost efectuat în perioada 18 – 22 februarie 2021 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural, de 1.004 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, online users. Metoda utilizată în cadrul cercetării a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview), iar marja de eroare este de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.