Tipuri de scule electrice in functie de destinatia lor

scule electrice

scule electriceAlegerea unei scule electrice, fie ca o alegem pentru acasa sa mai mesterim din cand in cand, fie ca o alegem pentru uz industrial, este destul de dificila pentru in acest moment exista foarte multe modele pe piata pentru o multitudine de domenii.

Cand vine vorba de alegerea brandului, alegerea este si mai dificila, deoarece avem de ales dintr-o gama foarte variata de branduri.

Cu sculele profesionale poti sa lucrezi continuu multe ore pe zi, sunt de cea mai buna calitate si, cel putin in teorie, au o durata de viata mult mai mare. Cele mai cunoscute branduri de scule sunt Milwaukee, Bosch, Metabo, Makita, DeWalt, HiKoki (Hitachi dupa denumirea veche).

Sculele semi-profesionale reprezinta gama de mijloc, fiind mai accesibile la pret fata de cele profesionale. Recomandarea ar fi sa alegeti scule de la branduri cunoscute cum ar fi Einhell, Hyundai, Scheppach etc.

Sculele din gama hobby sunt destinate lucrarilor usoare din jurul casei (poate avem de dat o gaura in perete de exemplu) si sunt cele mai ieftine.

Vezi si:  Panouri fotovoltaice vs panouri solare termice

Principalele categorii de scule electrice de pe piata sunt urmatoarele:

  • Polizoare: unghiulare, drepte, de banc, de banc combinate;
  • Masini de gaurit si insurubat: gaurire si insurubare, gaurire si insurubare cu percutie, insurubare, insurubare cu impact, gaurire cu coloana, gaurire cu talpa magnetica, gaurire unghiulara;
  • Fierastraie: circulare manuale, stationare sau de masa, pendulare, aligator, sabie, multicuttere, cu banda, pentru taiat busteni, cu incizor;
  • Rotopercutoare: SDS-Plus, SDS-Max, SDS-Quick
  • Demolatoare: SDS-Plus, SDS-Max, hexagonale;
  • Slefuitoare: cu exentric, cu vibratii, delta, cu banda, combinate, de beton, de pereti/girafa;
  • Masini de frezat si de rindeluit;
  • Aspiratoare: pentru particule uscate, pentru particule umed-uscate, pentru rumegus, pentru cenusa, pentru geamuri, cu aburi;
  • Masini de taiat si ascutit metale: debitatoare pentru metale, masini de taiat tabla, de ascutit burghie/lanturi;
  • Compresoare;
  • Suflante cu aer cald.

Printre cele mai folosite scule electrice pe care orice mester le are in gospodarie se numara polizoarele. Acestea, asa cum am zis si mai sus, pot fi de mai multe feluri:

  • polizoare unghiulare/flex: se folosesc pentru opratiuni de taiere, debitare, slefuire, polizare, finisare. Sunt cele mai utilizate tipuri de polizoare si se folosesc pentru mai multe tipuri de materiale: beton, ceramica, metale etc;
  • polizoare drepte: se folosesc pentru a slefui, poliza, lustruit, curata metale;
  • polizoare de banc: se folosesc cel mai des pentru ascutit cutite sau alte obiecte metalice.
Vezi si:  Google va securiza mai multe site-urile pentru copiii de 13-18 ani

Bineinteles ca in functie de ce unelte alegeti trebuie sa fiti atenti la o serie de caracterici, cum ar fi: tipul de alimentare (cu fir sau cu baterii), puterea motorului, momentul de torsiune daca vorbim de o masina de insurubat cu impact sau de un rotopecutor, variatorul de turatie, functia de glisare daca vorbim de un fierastrau circular. Pe langa caracteristicile tehnice ale sculelor trebuie sa fim atenti si la montarea si alegerea corecta a accesoriilor compatibile. Si, poate cel mai important, sa alegem doar surse autorizate daca vrem sa fim siguri ca achizitionam doar scule originale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *