Comisia Europeană a propus, marţi, un set cuprinzător de măsuri menite să asigure securitatea aprovizionării, rezilienţa şi poziţia de lider tehnologic a UE în ceea ce priveşte tehnologiile şi aplicaţiile semiconductorilor, informează un comunicat de presă.
Executivul comunitar susţine că „Actul european privind cipurile” va consolida competitivitatea şi rezilienţa Europei şi va contribui la realizarea atât a tranziţiei digitale, cât şi a celei verzi.
Actul european privind cipurile se va baza pe punctele forte ale Europei, organizaţii şi reţele de cercetare şi tehnologie de vârf la nivel mondial, precum şi producători de echipamente inovatoare, şi va aborda punctele slabe rămase. Scopul este crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare rezilient. Actul va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde euro şi va stabili măsuri pentru a preveni, a pregăti, a anticipa şi a răspunde rapid la orice viitoare perturbare a lanţurilor de aprovizionare, împreună cu statele membre şi cu partenerii noştri internaţionali. De asemenea, actul va permite UE să îşi realizeze ambiţia de a-şi dubla cota de piaţă actuală, pentru ca aceasta să ajungă la 20% în 2030.
Principalele componente ale Actului european privind cipurile sunt: iniţiativa „Cipuri pentru Europa” va reuni resurse din partea Uniunii, a statelor membre şi a ţărilor terţe asociate la programele existente ale Uniunii, precum şi din partea sectorului privat, prin intermediul Întreprinderii comune consolidate pentru cipuri, rezultată din reorientarea strategică a întreprinderii comune existente „Tehnologii digitale esenţiale”.
Se vor pune la dispoziţie 11 miliarde euro pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea şi inovarea existente, pentru a asigura dezvoltarea de instrumente avansate de semiconductori, de linii-pilot pentru crearea de prototipuri, pentru testarea şi experimentarea de noi dispozitive pentru aplicaţii inovatoare în viaţa reală, pentru a forma personalul şi pentru a dezvolta o înţelegere aprofundată a ecosistemului şi a lanţului valoric al semiconductorilor; un nou cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiţii şi consolidarea capacităţilor de producţie, atât de necesare pentru a permite inovarea în ceea ce priveşte nodurile avansate şi cipurile inovatoare şi eficiente din punct de vedere energetic.