Firme-fantoma incearca sa obtina fonduri COVID de la stat

Expertii financiari atrag atentia ca in multe tari din Uniunea Europeana firme-fantoma, care de ani de zile nu au activitate, incearca sa uzurpe fondurile puse la dispozitie de guverne pentru a ajuta companiile mici si mijlocii sa traverseze criza financiara provocata de pandemie.

In toate tarile europene exista firme fara activitate, care polueaza economia si prin care fraudatorii incearca sa profite de ajutoarele, in unele cazuri generoase, puse la dispozitie de stat. Potrivit lecho.be, in Belgia, de exemplu, din cele 1,4 milioane de firme care exista, aproape 350.000 sunt societati-fantoma. Juridic, sunt mai putine, in jur de 140.000, dar asta pentru ca definitia juridica e mult mai restrictiva. In realitate, spun specialistii, numarul firmelor care nu au activitate, dar continua sa existe, e mult mai mare.

Problema este ca fraudatorii sunt tentati sa le foloseasca pentru a obtine ajutoarele date de guverne, in contextul pandemiei. Se pot pierde astfel milioane de euro, care in loc sa ajunga la firmele care au nevoie, ajung in buzunarele fraudatorilor. In unele tari, pentru a stavili fenomenul, autoritatile recurg la vizite la sediul declarat. Dar aici intervine problema lipsei de personal, care sa mearga in usa in usa la fiecare dintre firmele existente.

Vezi si:  Finanțele au atras aproape un miliard de lei de la bănci

Dosare respinse

Pana acum au fost respinse la nivel european in jur de 5 la suta din dosarele depuse de firme pentru obtinerea asa-numitei “prime corona”. Dar procentul este foarte mic, tinand cont ca verificarile nu s-au putut face decat sumar: daca nu a raspuns nimeni la telefon, daca firma nu are site web adus la zi.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *